Nyheter

Alla kvinnors hus: ”Ring 112 om någon säger kodordet mask-19”

Att våld mot kvinnor och i nära relationer över huvudtaget ökar under karantän och självisolering är ett faktum, som uppmärksammats en hel del den senaste tiden.
Just nu pratas det mycket om våld i nära relationer. Det är bra, konstaterar Alla kvinnors hus, Sveriges första kvinnojour och landets största skyddade boende, i ett pressmeddelande.

Samtidigt framhåller att något konkret också måste göras för att alla som är utsatta också ska få hjälp och uppmanar nu alla att följa Spaniens och Frankrikes exempel genom att införa kodordet mask-19.

”Vi vet att bara ordet sprids kommer våldsutsatta också att börja använda mask-19 som ett rop på hjälp”, skriver Alla kvinnors hus som betonar att våldsutsattas överlevnadsstrategi är inte sällan att skapa egna stunder då övergreppen inte kan ske och att varje möte med en utomstående är en chans att få hjälp, men att de tillfällena är alltmer begränsade under en pandemi:

”Därför uppmanar vi nu alla att sprida ordet: Mask-19 betyder ring 112 och tillkalla polis! Mask-19 är ett rop på hjälp i en farlig situation.”

Kodordet mask-19 används redan i andra europeiska länder och Alla kvinnors hus menar att alla i Sverige har möjlighet att rädda liv genom att hörsamma nödropet på lämpligt sätt:

”Det är viktigt att inte släppa personen ur sikte. Du är i stunden den enda länken mellan den våldsutsatta och polisen som måste veta vart de behöver ta sig.
Avslutningsvis, ingrip inte själv. Allt som behövs är att du på något vis förmedlar att du uppfattat koden och sedan agerar så diskret som möjligt.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV