Nyheter

Angela Davis och Naomi Klein samtalar om coronakrisen

Att bygga rörelser i coronavirustider – det är rubriken för ett livesänt online-samtal med Angela Davis och Naomi Klein, arrangerat av The rising majority. Frågeställningarna utgår från ett vänsterfeministiskt perspektiv på radikal kapitalism under rådande omständigheter.

Angela Davis och Naomi Klein berörde under webbinariet krav på frigivning av fängslade, behovet av en antirasistisk vänster, bekämpning av smittspridning i ockuperade områden och flyktingläger, barriärer mot transinkludering, kampen för intersexpersoners rättigheter, klimatkamp, digital organisering, rätten till internet, behovet av att mötas ansikte mot ansikte och en ekonomi som värderar vård- och omsorgsarbete.

Davis betonade vikten av global organisering i ljuset av hur nationalstater blir allt mindre relevanta. Ojämlikheten i status quo innebar redan en nödsituation, enligt Klein. En tidig lärdom av coronakrisen är hur erkännandet av att världen befinner sig i en nödsituation visar att väldigt mycket möjligt är möjligt – vad hon också kallar krisens transformativa kraft.

Thenjiwe Mcharris, ledande aktivist inom #blacklivesmatter och medgrundare av Blackbird som står för anti-kriminalisering och frihet från våld, ledde samtalet och avslutade med orden:

”Vad som kommer att hjälpa oss är varandra.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV