Nyheter

Chilensk polis stämmer feministkollektivet Las tesis

Feministkollektivet Las tesis har anmälts för uppvigling av polisen i Chile. I samband med de sociala protester som inleddes i Chile den 18 oktober 2019 spreds en performance av Las tesis, med titeln En våldtäktsman i din väg, över hela världen. I den pekas den chilenska staten och dess institutioner ut som förövare av den sociala kris som landet genomgår, och det sexuella våld som begås mot kvinnor – även av polis. En ny video, som publicerades på Youtube den 27 maj har ett liknande budskap:

”De förföljer oss, de blockerar utgången från våra hus, provocerar, infiltrerar som demonstranter och börjar bränna allt. De paraderar beväpnade på våra gator. De kastar tårgas, slår, torterar, våldtar, förstör, gör oss blinda. Regeringen lyssnar inte och förnyar polisens vapen. Eld mot snutarna. Eld mot ordningsmakten.”

De sista två meningarna har tagits bort från videon, men nämns särskilt i anmälan, enligt vilken Las tesis bär ansvar för en del av det våld som förekom under de sociala protesterna i november och december. Med den nya videon ser polisen risk för ytterligare våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV