Nyheter

Malin Björk: ”Dags att dra in alla EU-pengar till Ungern”

– Det här är en helt oacceptabel attack på transpersoners rättigheter, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) efter det ungerska parlamentets beslut att trans- och intersexpersoner inte längre ska kunna ändra juridiskt kön så det stämmer med könsidentitet och -uttryck.

Den möjlighet till lagligt erkännande av könsidentitet som transpersoners haft i Ungern är nu avskaffad. Identitetshandlingar har kunnat ändras juridiskt enligt tidigare gällande lagstiftning, men i praktiken lades den möjligheten på is redan för två år sedan.

Genom artikel 33 i det omfattande lagförslag som antogs av Ungerns parlament på tisdagen, besannades de farhågor som funnits om nästa steg. Premiärministern Viktor Orbáns styr landet via dekret på grund av undantagslagar som införts med hänvisning till bekämpningen av covid-19, vilket underlättat processen. I praktiken innebär lagändringen att trans- och intersexpersoner kommer att tvingas leva med identitetshandlingar som inte stämmer överens med deras könsidentitet och könsuttryck resten av sina liv.

Förändringar i lagförslaget som skulle försvara transpersoners rättigheter lades fram men avvisades trots protester med slagordet ”Drop 33” från hbtq-rörelsens organisationer både inom landet och globalt.

Alla referenser till kön i identitetshandlingar och folkbokföringen kommer från och med nu hänvisa till ”vid födseln tilldelat kön”.

Argumenten för detta – att det är omöjligt att helt ”ändra sitt biologiska kön” – strider mot internationella konventioner, även den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och är heller inget som drivits fram av en folkopinion. I en opinionsundersökning från september 2019 stödjer endast 17 procent den nya bestämmelsen, medan 70 procent anser att transpersoner ska ha rätt att få sitt kön erkänt juridiskt.

Inskränkningen av transpersoners rättigheter är den senaste i en rad attacker mot hbtq-personers rättigheter i Ungern, som halkade ner mest i senaste rankning av hur länderna i Europa efterlever överenskommelser och säkerställer respekten för hbtq-personers rättigheter.

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet samt vice ordförande i EU-parlamentets hbtq-grupp och medlem i parlamentets arbetsgrupp för rättsstat och demokrati, dömer ut lagändringen som helt oacceptabel.

– Orbán och hans regering har deklarerat undantagstillstånd med hänvisning till coronautbrottet, men bland de första lagarna de passar på att införa handlar inte om coronaåtgärder, utan om att inskränka hbtq-personers rättigheter. Det är oförsvarligt.

Vidare kräver Björk att EU agerar skarpt mot medlemslandet Ungern:

– Det är hög tid att omvärlden reagerar och sätta stopp för nedmonteringen av demokratin i Ungern. EU-kommissionen och EU:s medlemsländer har hittills varit häpnadsväckande lama mot Ungern. Det är dags att dra in alla EU-pengar till Ungern nu. Och Moderaterna och Kristdemokraterna kan inte fortsätta hålla Fidesz under armarna i sin partigrupp. Vad väntar de på?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV