Nyheter

EU-parlamentet kräver att Eritrea friger alla samvetsfångar

EU-parlamentet antog på torsdagen en resolution som kräver att alla samvetsfångar i Eritrea, inklusive svenska medborgaren Dawit Isaak, omedelbart och ovillkorligen släpps fria. Parlamentet kräver även omedelbar information från den eritreanska staten om Dawit Isaaks vistelseort och hälsa.

– Vi kräver att regeringen i Eritrea omedelbart släpper Dawit Isaak och de andra fängslade journalisterna. Vi vill att kommissionen inför en hård villkors-klausul i EU-stödet till Eritrea. På så sätt gynnas inte regimen, utan stödet går oavkortat till människorna i Eritrea i form av insatser för demokrati, mänskliga rättigheter och humanitära behov, säger Evin Incir (S), som förhandlat om resolutionen för den socialdemokratiska grupper i Europaparlamentet och fått in skarpare skrivningar.

– Den 27 oktober kommer Dawit Isaaks födelsedag att uppmärksammas, då ännu ett år i fångenskap utan att någon vet när han friges eller kommer hem. Jag hoppas att denna mardröm snart är över och att vi får hem Dawit Isaak, säger Incir.

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna, framhåller också att lidandet som Dawit Isaak och hans familj utsatts för i nära 20 år måste får ett slut.

– EU måste använda alla politiska och ekonomiska medel för att pressa Eritrea så att Dawit Isaak omedelbart släpps fri. EU är en betydande givare till Eritrea genom sitt utvecklingsbistånd. Inte en krona av EU:s biståndspengar får finansiera Eritreas regering så länge de inskränker demokratin och de mänskliga rättigheterna, säger hon i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV