Filmade vakters våld – döms till fängelse för misshandel

Dagens nyheter (DN) rapporterar om ”Freja”, som dömts till en månads fängelse för våld mot tjänsteman efter att ha brottats ner av ordningsvakter i Stockholms tunnelbana. Det var sent på natten när hon på hemväg i sällskap med fyra barn vid Gullmarsplan fick syn på ett våldsamt ingripande.

Freja började filma ingripandet, men telefonen for i marken och gick sönder när hon brottades ner av vakterna. I tingsrätten hördes inte vittnen som styrker hennes berättelse, utan domstolen gick helt på vakternas uppgifter. Bland annat hävdar de att Freja skulle ha bitit en av dem i benet, en uppgift som ändrats efter hand. Något som tillbakavisas Tove Edholm, ett vittne på plats, som upprörs när hon får höra om domen.

Efter DN:s rapportering har ytterligare ett vittne trätt fram. Samuel Girma bekräftar den bild som Edholm ger och var närvarande vid en större del av händelsförloppet. Han är chockad över att det är Freja – som två år efter händelsen har synliga skador, värk och en avslagen tand – och inte vakterna som dömts för misshandel. Enligt advokat Peter Althin finns goda chanser att få domen ändrad om den överklagas.

En namninsamling och kampanj med hashtaggen #RättvisaFörFreja kräver nu att den nedlagda förundersökningen om vakternas våld återupptas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV