Lönediskriminering ska stoppas med ny lag på Nya Zeeland

Ett enhälligt parlament på Nya Zeeland antog i slutet av juli ny lagstiftning mot lönediskriminering på grund av kön, rapporterar Global citizen. Den ska inte bara säkerställa lika lön vid lika arbete, vilket varit lagstiftat sedan 1972, utan tar sikte på den historiska undervärderingen av arbete i kvinnodominerade sektorer.

Den nya lagen innehåller riktlinjer för att jämföra lönesättningen i kvinnodominerade yrken med mansdominerade som kräver ”i allt väsentligt lika kompetens, ansvar och tjänstgöring”. Därigenom ska det bli lättare för arbetare att kräva likvärdig lön.

Lagändringen är ett vallöfte från premiärminister Jacinda Ahern, som erinrar om det i en kommentar till beslutet på Instagram:

”2017 sa vi att vi skulle fixa lagstiftningen med syftet att ta itu med historiska ojämlikheter i kvinnors löner. I dag har vi gjort det. Lagen levererar på vårt löfte att skapa ett mer jämlikt Aotearoa (New Zealand) genom att göra det lättare för arbetstagare att ställa lönekrav och uppmuntra till samarbetsinriktad medling innan frågorna eskalerar till domstol. Till alla som förde oss hit, för alla år av hårt arbete, tack.”

Richard Wagstaff, ordförande för fackliga centralorganisationen NZCTU och medlem i den partsgemensam arbetsgrupp för lika lön som tagit fram lagförslaget, kallar beslutet ett av de mest betydelsefulla för jämställdheten i landet på decennier.

– Arbetande kvinnor har kämpat för att utjämna löneobalansen mellan könen i årtionden. Antagandet av en ny likalönelag skapar struktur och stöd för att fixa det systematiska problemet med lägre betalt till på grund av deras kön, säger Wagstaff i ett uttalande.

Anahila Kanongata’a-Suisuiki, parlamentsledamot för Labour, framhöll att lagen är en seger för Stilla havs-kvinnor på Nya Zeeland, då de tillhör de lägst betalda i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV