Nyheter

Ny progressiv international ska samordna sociala rörelser

Det är den prodemokratiska och paneuropeiska rörelsen Diem25 och The Sanders institute, som grundades av Jane Sanders 2017 inför växande auktoritära rörelser, som ligger bakom initiativet Progressive international. Hemsidan lanserades på måndagen av en grupp politiker, aktivister och intellektuella, bland dem författarna och aktivisterna Arundhati Roy och Naomi Klein, människorättsförsvararen Mona Seif, argentinska ministern för kvinnor, genus och mångfald Elizabeth Gómez Alcorta, Carola Rackete, båtkaptenen som greps efter att ha undsatt männoskor på flykt i en räddningsaktion på Medelhavet, filosofen Noam Chomsky, forskaren Nanjala Nyabola, Katrín Jakobsdóttir, Islands statsminister, och Yanis Varoufakis, tidigare finansminister i Grekland.

Syftet är att samordna och mobilisera aktivister, organisationer, fackörbund, sociala rörelser och partier till försvar för demokrati, solidaritet, jämlikhet och hållbarhet, rapporterar spanska dagstidningen El País. Initiativtagarna pekar på de stora proteströrelser som gjorde avtryck under det gångna året och ser framför sig en demokratisk, jämlik, solidarisk, ekologisk, postkapitalistisk, välmående och pluralistisk värld. De menar nu att covidpandemin avslöjat vikten av att alla sociala rörelser och progressiva aktörer går samman för att försvara en universell hälso- och sjukvård, försvar för arbetares rättigheter och internationellt samarbete.

Inga bidrag från fossila bränsleföretags ledningar eller lobbyorganisationer kommer att tillåtas. Inte heller från sjukförsäkringsbolag, läkemedelsföretag, teknikjättar, de flesta banker, investeringsbolag, hedgefonder eller jordbruksföretag. Ett sekretariat ska finansieras med bidrag från medlemmars och oberoende donationer för att ”organiserar dagliga aktiviteter och ger stöd till medlemmarna, sammanlänkar organisationer och drar igång gemensamma aktioner med global räckvidd. Om pandemin tillåter, kommer en konferens att hållas i september i Reykjavik, för att planera det kommande årets agenda för den internationalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV