Nyheter

Positiva erfarenheter av universell basinkomst i Kanada

– Det har verkligen stärkt oss. Det har gjort mer än bara betala räkningarna. Det har gett oss valmöjligheter, och det har gett oss ett litet stycke frihet som vi aldrig känt förut.

Det säger kanadensiska Beverly Harlow, som förlorade sitt jobb inom försäljning när coronapandemin bröt ut, om ersättningen från Kanadas nödfond för arbetslösa. Programmet är tillfälligt, och hittills har åtta miljoner ansökt om vad som enligt radioprogrammet The world, kan vara världens största experiment med universell basinkomst.

Alla som förlorat sina jobb eller blivit sjuka på grund av coronaviruset kan söka om ett bidrag ur fonden genom att svara på några få frågor via nätet. Bidraget är på 2 000 kanadensiska dollar, motsvarande närmare 14 000 kronor, per månad.

Wayne Lewchuk är ekonomisk historiker på McMaster-universitetet i Hamilton, Ontario, där ett lokalt experiment med universell basinkomst nyligen delvis genomförts. Experimentet avbröts halvvägs, efter maktskifte i Ontario som är Kanadas största provins med drygt 13 miljoner invånare.

Därför kunde inga definitiva resultat redovisas, men en undersökning där 200 deltagare intervjuats tyder på att tryggheten som basinkomsten innebar fick positiva för flertalet. En majoritet rökte och drack mindre, åt bättre, mådde bättre och kunde behålla, eller fick bättre jobb.

Lewchuck som genomförde undersökningen kallar universell basinkomst ”modern politik för en modern arbetsmarknad”. Och Beverly Harlow, som förut såg idén om universell basinkomst som ett skämt, har ändrat uppfattning:

– Att oroa sig för om du ska kunna äta eller betala vattenräkningen bryter verkligen ner en, och sätter dig i en mental bur som du inte kan tänka förbi, men nu är buren borta och jag kan tänka större.

Kanadass premiärminister Justin Trudeau har aviserat att programmet med nödbidrag ska förlängas med två månader.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV