Nyheter

Sofia Zackrisson utsedd till årets cancerforskare 2020

Ungefär hälften av alla bröstcancerfall upptäcks via mammografi. Sophia Zackrisson, överläkare och docent vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och universitetslektor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet, använder 3D-mammografi och artificiell intelligens för att utveckla nya metoder för screening och diagnostik så att tumörer ska kunna upptäckas i ett tidigare skede.

Cancerfonden utsåg Zackrisson till Årets cancerforskare 2020 med motiveringen:

”För enastående forskning om avancerad bilddiagnostik för cancersjukdomar. Sophia Zackrissons vetenskapliga insatser och systematiska utvecklingsarbete pekar mot en framtid där människa och datorer lär av varandra för ännu bättre diagnostik av bl.a. bröstcancer.”

– Jag är oerhört glad och hedrad över priset och det är en uppmuntran till hela min forskargrupp att vi ska fortsätta jobba för det vi tror på – patientnära forskning med bilddiagnostik i centrum där tekniken samverkar med människan på bästa sätt för att kunna upptäcka bröstcancer i tid. Jag vill rikta ett varmt tack till Cancerfondens alla givare som gör vår forskning möjlig, säger hon i ett pressmeddelande.

Sofia Zackrisson är den femte mottagaren av utmärkelsen som delats ut sedan 2016 av Cancerfondens forskningsnämnd för att ”lyfta fram cancerforskarnas kamp mot cancer i labbet, vid datorn eller i sjukvården” och har tidigare tilldelats:

2016 professor Thomas Helleday

2017 professor Lena Claesson-Welsh

2018 professor Fredrik Mertens

2019 professor Ruth Palmer

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV