Nyheter

RFSL listar felaktigheter i nyutkommen bok om kön

Cal Orre och Edward Summanen.

I debattboken 100 fel i Om könets existens listar Cal Orre och Edward Summanen från RFSL faktafel och feltolkningar de hittat i Kajsa Ekis Ekmans nyutkomna debattbok.

Enligt Summanen och Orre är många av de 100 felen rena faktafel, medan andra handlar om att Ekman återgett citat inkorrekt och feltolkar eller citerar rapporter på ett oärligt sätt. Konsekvensen blir en inkorrekt bild av samtiden och av transpersoners livsvillkor, menar de.

– Det är obegripligt för oss att hon har fått delta i olika intervjusituationer utan att bli ifrågasatt, när boken innehåller så många uppenbara felaktigheter och skeva tolkningar, säger Edward Summanen, sakkunnig i transfrågor på RFSL, i ett pressmeddelande.

– Vi hade kunnat hitta fler fel i hennes 310-sidiga text men vi valde att stoppa vid hundra. Vi tycker det är viktigt att bemöta det här eftersom Ekmans bok påverkar samhällsdebatten och i förlängningen riskerar att bidra till en försämring av transpersoners hälsa och rättigheter, säger Cal Orre, samhällspolitiskt ansvarig på RFSL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV