Debatt

Stoppa massakern i Colombia

Jaime Gomez.

”Feministiskt initiativ fördömer, i de starkaste ordalag, de tydliga kränkningarna av rätten till protest och av de mänskliga rättigheterna som den colombianska regeringen begår inför omvärldens ögon”, skriver Jaime Gomez (Fi).

Den 28 april inledde det colombianska folket en nationell strejk mot den av regeringen föreslagna hälsoreformen och skattereformen, samt den ökade fattigdomen, minskade offentliga investeringar och den nya vågen av våld som landet upplever till följd av att fredsavtalen inte genomförts.

Efter flera dagar av nationell strejk drog den colombianska regeringen, som leds av presidenten Ivan Duque, tillbaka skattereformförslaget. En seger för demonstranterna men till en mycket hög kostnad vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna och för livet.

Organisationen ”Temblores” som arbetar med uppföljning av polisvåld, rapporterar om 31 mord, 1 443 fall av polisvåld och 10 fall av sexuellt våld. Som svar på strejkens rättvisekrav har Duque-regeringen påbörjat en militarisering av städerna, släppt loss polisvåld mot demonstranterna och helt ignorerat den uppmaning till dialog som från flera håll har föreslagits.

Den kritiska situationen  vad gäller respekt för de mänskliga rättigheterna i Colombia är inte ny. Enligt en FN-rapport från den 4 mars 2020 är Colombia det land i Latinamerika där flest människorättsförsvarare dödats.

Feministiskt initiativ fördömer, i de starkaste ordalag, de tydliga kränkningarna av rätten till protest och av de mänskliga rättigheterna som den colombianska regeringen begår inför omvärldens ögon. På samma sätt uttrycker vi stöd för det colombianska folket, deras fackliga organisationer, feminister, hbtq+-befolkningen, bönder, urfolk, studenter och andra delar av civilsamhället, som för närvarande försvarar sin rätt till fred och bjuder motstånd mot förtrycket från den colombianska regeringen.

De colombianska myndigheterna måste sätta stopp för våldet mot demonstrationerna, stoppa militariseringen av städerna och se till att mänskliga rättigheter respekteras och garanteras i landet.

Feministiskt initiativ uppmanar utrikesminister Ann Linde (S) att kalla den colombianska ambassadören till utrikesdepartement för att uttrycka sitt fördömande av det dokumenterade polisvåldet som utövats mot de medborgare  som fredligt använt sin rätt att protestera.

Vi kräver dessutom att regeringen använder sitt ordförandeskap för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och lämpliga kanaler inom EU för att kräva att Colombias regering stoppar våldet.

Sverige bör även, i enlighet med de krav framförda  av mänskliga rättighetsorganisationer i Colombia, arbeta för att en internationell verifikationskommission skickas till Colombia. Detta i syfte att på plats verifiera att befolkningens mänskliga rättigheter respekteras och att brott mot mänskligheten inte förblir ostraffade.

Jaime Gomez är utrikestalespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ