Nyheter

Feminister i Turkiet kampanjar för Istanbulkonventionen

Företrädare för förföljda, prokurdiska partiet HDP, tar ställning för Istanbulkonventionen i Diyarbakir.

På dagen tio år efter att Turkiet undertecknade Istanbulkonventionen uppmanar turkiska feminister omvärlden att sluta upp i kampen för dess implementering. Samtidigt protesterar de mot president Erdogans beslut att dra sig ur åtagandet, vilket offentliggjordes den 20 mars i år.

Enligt en rapport från EŞİK, kvinnoplattform för jämställdhet, som förberetts inför 10-årsdagen, hade 2 336 kvinnor som mördats av en närstående man sedan 2014 kunnat vara i livet om den hade trätt i kraft. Det rapporterar oberoende nättidningen Bianet:

”Tiotusentals kvinnor hade inte anmält till polis, åklagare och domstolar, de hade inte vårdats på sjukhus för fysiska och psykiska skador. Den lilla dottern till Emine Bulut, som massakrerades mitt på gatan, skulle inte ha yttrat meningen ’snälla mamma, dö inte”, hon hade inte traumatiserats av att förlora sin mamma på det här sättet. Besöksförbud skulle inte ha hittats i mördade kvinnors väskor”, skriver EŞİK, som även rapporterat en rad incidenter som ägt rum efter att Turkiet drog sig ur konventionen. 
 
Bianet ger några exempel på hur våldsbejakande män tagit beslutet som ett klartecken och trappat upp våldet. Tidigare dömda män har kontaktat advokater för att få kortare straff, eller vårdnaden om barn, existerande lagar som ska skydda kvinnor mot våld ifrågasätts och det finns polisstationer där våldsutsatta kvinnor bemötts som om den inte längre gäller, regnbågsflaggor attackeras och mötesplatser för hbtqi-personer på universiteten stängs.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen anlände till ett möte med president Recep Tayyip Erdoğan erbjöds hon ingen sittplats bland männen, vilket uppmärksammades internationellt. Bianet konstaterar att brottet mot protokollet ses som en signal om den sittande presidentens attityd till kvinnors rättigheter.

På Twitter samlar kontot @United4Istanbul stödmeddelanden med hashtaggar som #IstanbulConvention10Yrs #İstanbulSözleşmesi10Yaşında #IstanbulConventionSavesLives och #WeDontGiveUp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV