Nyheter

Kalis Loyd uppmanar alla att ingripa mot rasism

Kalis Loyd.

I tidigare stavhopparen Alhaji Jengs dokumentärserie Blågula hjältar, som publicerades på SVT Play på torsdagen, berättar åtta av Sveriges stora idrottsförebilder om rasismen inom idrottsvärlden.

En av de medverkande är basketstjärnan och landslagsspelaren Kalis Loyd. Svenska basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo kritiserar SVT i en artikel i Aftonbladet och ifrågasätter den bild som ges i dokumentären. I ett utskick till medlemmarna hoppas basketförbundet likväl att det är internt arbete som har bidragit till att ”personer vågar bryta den rådande tystnadskulturen”.

Just den formuleringen har sårat Loyd mest, skriver hon i ett uttalande om efterspelet till dokumentären på Hela Malmös Facebooksida:

”Att ta åt sig äran då jag och andra vittnar om våra erfarenheter är höjden av respektlöshet. Den smärta, det självhat, den sorg och ilska, som jag ackumulerat under mitt liv, och som jag nu ger uttryck för, ska inte en nästan uteslutande vit ledning, som inte gått till botten med de problem den genom sin inaktivitet upprätthållit, ta credit för. Jag är medveten om att jag låter ’hård’ i mina kommenterar ovan. Men verkligheten är hård. Och det jag önskar är att vi vågar se den i vitögat och rannsakar oss själva.”

Hela Malmö är en organisation som arbetar för ett socialt hållbart samhälle där Kalis Loyd är verksam. Hon konstaterar att det kan vara bekvämt att lägga skulden på enskilda individer, men betonar att det inte löser problemet. Avslutningsvis betonar hon att förändringar krävs på alla nivåer:

”Alla vuxna inom svensk basket borde ta detta ansvar. Låt oss skrida till handling.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV