Nyheter

Patentpaus kan rädda liv – Sverige och EU blockerar

På torsdagen röstade EU-parlamentet ja till en patentpaus i syfte att påskynda vaccineringen globalt. Rättviserörelser mobiliserar nu för vaccinsolidaritet och EU:s inställning är avgörande om förslaget ska gå igenom i Världshandelsorganisationen WTO.

En majoritet av EU-parlamentets ledamöter har röstat för vänstergruppens ändringsförslag om att häva patentskyddet på covidvaccin, men av de svenska bara Vänsterpartiets och Miljöpartiets. De socialdemokratiska ledamöterna lade ner sina röster och övriga röstade nej.

– Det här handlar om att skydda folkhälsan och om global rättvisa. Äntligen börjar fler lyssna på de som jobbar med global folkhälsa och inse att vi måste ta till alla verktyg vi kan, även att häva patentskyddet, för att vi så snabbt som möjligt ska sätta stopp för pandemin, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk i ett pressmeddelande.

Viktig signal

Björk konstaterar att resultatet av torsdagens omröstning innebär en vändning sedan förra omröstningen om patentskydd på covidvaccin i april. Och hon hoppas att majoriteten för patentpaus ska bli än större när EU-parlamentet röstar om en resolution om bekämpningen av den globala pandemin i juni.

– Det skulle sända en tydlig signal till EU-kommissionen och medlemsländerna. Nu hoppas jag att Sveriges regering lämnar sidlinjen och tar en aktiv roll i rådet så att även EU följer efter Indiens och Sydafrikas krav, precis som USA redan gjort, säger Malin Björk.

Malin Björk
Malin Björk. FOTO: Jessica Segerberg

Sydafrika och Indien begärde en patentpaus för Covid-vaccin redan i oktober 2020, i världshandelsorganisationen WTO. Förslaget stöds av 100 länder, såväl som en rad nobelpristagare och före detta statschefer. Patentpaus går i förhandlingarna under namnet ’patent waiver’ eller ’Trips waiver’, och skulle innebära att patentrestriktioner på covid-vaccinen tillfälligt hävs så att fler länder kan producera vaccin i egna fabriker, berättar Olivia Linander från Skiftet, som ingår i People’s vaccine alliance.

Monopolets nya miljadärer

Inför Global health summit med G20-ledarna, som inleddes på onsdagen, släppte People’s vaccine alliance en rapport som avslöjar att minst nio personer blivit nya miljardärer genom läkemedelsbolagens monopol på covid-vaccin. Och att förmögenheten som de nio sitter på är större än vad det skulle kosta att vaccinera alla i världens fattigaste länder. 
  
– Läkemedelsindustrin försöker göra gällande att dessa länder inte har möjlighet att göra detta på ett patientsäkert sätt. De ignorerar att förespråkarna inte menar att patientsäkerheten ska prioriteras ner utan självklart ska kontroller fortfarande ske på att en grundläggande kvalitet säkerställs, säger Linander.

Även den svenska regeringen har uttalat sig starkt mot en patentpaus, vilket hon ser som oacceptabelt:

– Genom att ta läkemedelsjättarnas sida och argumentera för att dessa länder inte skulle kunna hantera vaccinproduktion och -distribution, bidrar Sverige till ett omyndigförklarande av dessa länder. Detta är ett synsätt med rötter i en rasistisk politik med lång historia, som får reella konsekvenser idag. Hade inte EU och USA blockerat förslaget sedan oktober hade dessa länder sannolikt redan varit igång med egen vaccinproduktion, och liv hade räddats.

Olivia Linander
Olivia Linander. FOTO: Privat

Akut läge

Förslaget i sin helhet har hittills avfärdats i WTO, och förhandlingarna har koncentrerats till Covax-programmet, som handlar om att omfördela doser, och bistånd. Till exempel har Sverige lovat att skänka en miljon doser.

– Men dessa åtgärder, även om de också behövs i detta akuta läge, är inte en lösning som åtgärdar grundproblemet, det bara lindrar symptomen lite. Dessutom är det en patentpaus som de utsatta länderna själva begär, menar Olivia Linander.

För två veckor sedan ändrade USA inställning och stödjer patentpausen. Även om USA kommer att vilja omförhandla villkoren i förslaget från Sydafrika och Indien är det långt bättre än att fortsätta blockera, framhåller Linander.

– Om EU slutar blocka, kommer det gå igenom i WTO. Att EU ändrar sig är alltså helt avgörande.

Protest för vaccinsolidaritet

På måndag klockan 11:15 kommer Skiftet vara på plats utanför Pfizer i Sollentuna och prata om behovet av patentpaus och vaccinsolidaritet: ”Det blir en liten coronasäkrad protest med banderoll och uppblåsbara sprutor.”
Skiftets namninsamling för patentpaus.