Nyheter

Vapenvila mellan Israel och Hamas

På onsdagskvällen stod det klart att Israels regering och Hamas enats om vapenvila, efter elva dagar av bombningar, med över 250 dödsoffer – 12 i Israel, varav två barn, och 240 i Gaza, varav över 60 barn. Elva av barnen som dödades i Gaza ingick i Norska flyktingrådets (NRC) psykosociala behandlingsprogram mot trauma. 

På torsdagsmorgonen kommenterade Jan Egeland, generalsekreterare för NRC, den senfärdiga vapenvilan. Egeland kräver att vapenvilan respekteras, och att humanitära hjälpinsatser släpps fram till de tiotusentals människor i Gaza som berövats sina hem och tillhörigheter.

– Nu när vapnen äntligen tystnat, låt oss inte göra misstaget att förväxla lugnet med normalitet. Det finns ingen normalitet att tala om för de två miljoner Gazaborna under belägring, eller för de som lever på Västbanken under israelisk ockupation. Såvida inte belägringen av civila i Gaza hävs och den vidare ockupationen av palestinier stoppas, kommer döden och förstörelsen vi sett de senaste tio dagarna oundvikligen att upprepas, säger Egeland, och fortsätter:

– Vi behöver ledare i USA, Europa och arabvärlden och på andra håll som pressar Irael och palestinier att utarbeta ett sätt att avsluta denna ohållbara orättvisa, och en utväg där israeler och palestinier kan leva i lika mått av värdighet, frihet, rättvisa och fred.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV