Nyheter

Krav på slopade bikinikrav för beachhandbollens damer

”Kvinnor ska bära bikini. Toppen ska vara en sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna.” Så lyder klädkraven för beachhandbollens damer i internationella sammanhang, medan herrarna kan spela i shorts och t-shirt.

I Norge har utövare tillsammans med handbollsförbundet under lång tid försökt få till en förändring av reglerna, och nu kommer kritik även från svenskt håll, rapporterar Expressen som intervjuat den svenska landslagsspelaren Lina Barksten.

– Jag vet att Norge har klagat på det och det är bra. De har i flera år sagt att det ska ändras, men inget händer. Det är verkligen helt sjukt. Man tänker ju på vilka som kommer och tittar på matcherna och varför, säger Lina Barksten till Expressen och fortsätter:

– Det är en konstig grej i dagens samhälle, jag trodde att vi hade kommit längre än så. Herrar och damer… det får vara lite på lika villkor kan jag tycka. Jag hoppas att det blir en förändring, men det har varit ganska tyst på det planet.

Tidigare i år godtog kongressen i det europeiska handbollsförbundet (EHF) Norges förslag om att jobba för att ändra regelverket. Förhoppningen är att reglerna ska ändras till EM i sommar, men i slutändan är det Internationella handbollsförbundet (IHF) som bestämmer om regelverket ska ändras eller inte.