Nyheter

Global textilproduktion döljer tvångsarbete i Tamil Nadu

Ikea, Gap, Next och matvarukedjor som Carrefour, Sainsbury’s och Tesco tillhör de bolag som nederländska forskningsinstitutet Somo kunnat koppla till tvångsarbetet i indiska textilfabriker.

Enligt storskalig granskning av 29 textilfabriker i delstaten Tamil Nadu är risken stor att material till internationella kläd- och textilprodukter tillverkas under förhållanden som bygger på tvångsarbete. Arbetarnas situation har dessutom förvärrats ytterligare av coronapandemin.

I rapporten Spinning around workers’ rights presenteras resultaten av granskningen, som är ett samarbete mellan Somo och människorättsorganisationen Arisa.

– Baserat på vår forskning drar vi slutsatsen att levnads- och arbetsförhållandena inom textilindustrin i Tamil Nadu är avskyvärda. I värsta fall utgör det här tvångsarbete. Inköpande företag måste vidta åtgärder för att förhindra tvångsarbete i sina leverantörskedjor och ta med risken för tvångsarbete i sina inköpsrutiner, säger Pauline Overeem, forskare vid Somo.

Kollegan Diewertje Heyl på Arisa konstaterar att risken för tvångsarbete i textilfabrikerna i Tamil Nadu är en fråga som berör hela den internationella kläd- och textilindustrin:

– Problemet är inte begränsat till textilfabrikerna som vi undersökt och de kunder som vi identifierat. Internationella bolag som låter sina produkter tillverkas i till exempel Bangladesh och Sri Lanka, med garn och tyger producerade i Tamil Nadu, kan vara inblandade. Men på grund av bristen på transparens flyger många internationella bolag under radarn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV