Nyheter

Missförhållanden avslöjade på äldreboende i Stockholm

Torun Boucher (V), i bakgrunden Stockholms stadshus.

På Attendos vård- och omsorgsboende Långbroberg i södra Stockholm har personal larmat om missförhållanden utan gehör, rapporterar Expressen. Nu kräver Vänsterpartiet att boendet granskas av Stockholms stad.

Det är ett tiotal anställda som i Expressen berättar om hur boende lämnas ensamma nattetid på obemannade avdelningar, undermålig och snålt tilltagen mat, och hur boende kan läggas för natten redan vid 16-tiden.

– Vi på golvet går på knäna och gör allt för att rädda upp situationen, men det finns gränser för hur mycket vi kan trolla med knäna, säger undersköterskan Maria Norstad Pantén, som tappat räkningen på hur många gånger hon har sagt till på möten eller skrivit avvikelserapporter i datasystemet.

Men rapporter och skriftliga larm har ignorerats av ledningen, som tagit månader på sig att hantera akuta brister som Expressen fått samstämmiga uppgifter om.

– Jag kastar mig hellre framför ett tåg än bli gammal om det ska vara så här, säger Norstad Pantén till Expressen.

Nu kräver Vänsterpartiet i Stockholms stad att Attendos verksamhet vid Långbroberg granskas.

– Personalens uppgifter är väldigt allvarliga och Långbroberg måste omedelbart genomgå en särskild granskning. Det är också väldigt viktigt att staden ser till att påpeka för Attendo att de anställda inte ska utsättas för repressalier för att de berättat om missförhållanden, säger gruppledaren Torun Boucher i ett pressmeddelande som också erinrar om hur Attendo hanterade larmen från vårdbiträdet Stine Christophersen vid ett annat av bolagets äldreboenden.

– Gång på gång hamnar Attendo i blåsväder men tillåts ändå fortsätta med äldreomsorg i Stockholms stad. Vi kräver att ansvariga äldreborgarrådet Erik Slottner kliver fram och agerar, det får inte fortsätta såhär. Det måste vara nog med rovdrift på de äldres bekostnad nu, säger Torun Boucher.

Nästa möte med stadens äldrenämnd är den 15 juni och då kommer Vänsterpartiet att lyfta frågan formellt.