Nyheter

När Lundapride kom till byarna

Lundapride 2021 besökte sju byar i kommunen.

För första gången har Lundapride åkt ut till byarna i kommunen. Många frågor blev ställda och samtal kunde hållas, berättar Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för Lundapride och själv uppvuxen i Södra Sandby, en av byarna som fick besök.

Att låta Lundapride nå utanför tätorten är något Joakim Månsson Bengtsson brunnit för länge:

– Redan innan Lundapride startade 2014 var jag aktiv i Södra Sandbys revy där jag bland annat spelade glamorös Sandbyfru, efter den då populära serien Hollywoodfruar, och hade en utställning tillsammans med Jenny Wenhammar  om Kärlekens mångfald på Byahuset i Södra Sandby. Så jag är så otroligt glad att det stora steget med att ta pride med dragqueens och regnbågs- samt transflaggor till byarna äntligen blev av.

Idén hade stöd av hela styrelsen för Lundapride. Den blev också ett sätt att vända pandemins begränsningar till något positivt.

– Tack vare medial uppmärksamhet och engagerade människor fick många reda på att vi skulle komma och i varje by vi besökte möttes vi av regnbågar. Ibland uppsatta på tomters buskar, på husfasader eller av viftande bybor som väntade på oss. Många uttryckte tacksamhet över att vi kom ut till byarna och det känns väldigt fint, berättar Månsson Bengtsson, och fortsätter: 

– Mammor kom fram till mig och berättade hur viktigt samtalen är med sina barn i de åldrarna eftersom en håller på att forma sin identitet och finna sig själv och har mycket frågor och tankar som – tack vare priden – blev ställda och samtal som fick en naturlig chans att hållas. Exempelvis vad hbtq står för och vad Pride innebär. 

Foto:
Dragqueen Sharday med två av de yngre som ville ta en pride-bild. FOTO: Andreas Paulsson Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Många bybor i alla åldrar tog foton med pride-gänget, från den äldsta på 87 år från Torna Hällestad till barn i åldrarna 8-12 år.

– Det var väldigt värmande. Inte minst för mig som växte upp i Södra Sandby under andra förhållanden. Att underlätta samtalen, visa på mångfalden och stötta barn, vuxna och äldre var hela tanken med att ta Lundapride ut till byarna – och bemötandet var fantastiskt, säger Joakim Månsson Bengtsson som tror och hoppas att det blir en repris.

– Styrelsen ska samlas och utvärdera och så får vi se vad vi kommer fram till.

Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för Lundapride
Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för Lundapride. FOTO: Andreas Paulsson
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV