Nyheter

Darnella Frazier skriver historia med Pulitzeromnämnande

På fotot från en kroppskamera som polisen släppte till Associated press ses Darnella Frazier (tredje från höger) filma mordet på George Floyd.

Darnella Frazier, som var 17 år när hon filmade mordet på George Floyd, hyllades för sitt mod i samband med utdelningen av USA:s prestigefyllda Pulitzerpris förra veckan.

Det var styrelsen för Pulitzerpriset som valde att hylla Daniella Frazier med ett särskilt omnämnande, för att hon ”modigt spelade in mordet på George Floyd, en video som väckte protester mot polisbrutalitet världen över, och lyfte fram medborgares avgörande roll i journalisters strävan efter sanning och rättvisa”.

Videon blev också ett avgörande bevis i rättegången där den före detta polismannen Derek Chauvin fälldes för mord. Journalisten Ann Marie Lipinski twittrade under rättegången: ”Tänker på unga Darnella Frazier medan åklagarna gratulerar varandra. Utan henne inget case. Videoinspelningen hon gjorde är ett av de viktigaste medborgarrättsdokumenten i denna generation.”

Många har hyllat Frazier för hennes insats offentligt, bland dem president Joe Biden, filmregissören Spike Lee och juridikprofessorn Anita Hill. Själv har Darnella Frazer sagt att hon är stolt över inspelningen, men att det blev en traumatisk erfarenhet som förändrade hennes liv.

Skribenten och engelskaprofessorn Syreeta McFadden lyfter fram betydelsen av Pulitzeromnämnandet i en artikel hos NBC News, att det är första gången som styrelsen någonsin gett medborgarjournalistiken ett erkännande. Detta trots att den ökat i betydelse i takt med att lokala redaktioner lagts ner.

”Samtidigt bör det nämnas att ett barn tvingades bevittna och publicera bevis på en modern lynchning för att grindvakterna skulle erkänna värdet och betydelsen av medborgarjournalistik”, skriver McFadden.

Hon konstaterar också att George Floyds död utan inspelningen lätt hade kunnat bli ytterligare en berättelse som bortsåg från övergrepp och orättvisa för att den ”officiella rapporten” förmedlats från polisen till landets huvudsakligen vita redaktioner och accepterats utan vidare av en godtrogen allmänhet:

”Så en annan biprodukt av Fraziers video är att den tvingade journalister och nyhetsredaktörer att omvärdera hur de rapporterar om polisen i sina samhällen och hanterar vitheten i sitt eget arbete.”

Att stödet för Black lives matter-rörelsen i USA minskat under det gångna året, gör samtidigt omnämnandet särskilt starkt påpekar Syreeta McFadden.

Med Pulitzer-omnämnandet kommer en prissumma på 15 000 dollar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV