Nyheter

Turkiska feminister friade – ger inte upp om Istanbulkonventionen

Protest 8 mars 2021 i Istanbul.

De turkiska feminister som deltog i Las Tesis-manifestationen mot mäns våld i Istanbul den 8 december 2019 har friats från åtalet som hängt över dem sedan dess. Nu laddar 120 organisationer för ny protest mot att Turkiet dragit sig ur Istanbulkonventionen.

Hundratals feminister samlades i Kadıköy, Istanbul, den 8 december 2019 för att genomföra en manifestation inspirerad av Las Tesis dansprotest mot mäns våld i samband med den 25 november, internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Sammankallande var Turkiet-baserade We will stop femicide platform (Vi ska stoppa kvinnomord-plattformen). Plattformens talesperson, Fidan Ataselim, greps tillsammans med Ayşen Ece Kavas , Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü och Yaprak Okatalı den 9 december, och frigavs villkorligt dagen därpå.

De stod åtalade för ”olaglig närvaro vid olagliga möten och demonstrationer och underlåtelse att skingra sig trots varningar”, brott som kan ge mellan 6 månader och tre år i fängelse. Förra veckan hölls sista rättegångsdagen och samtliga friades, rapporterar Bianet.

Fidan Ataselim, nu generalsekreterare för We will stop femicides platform, säger i ett uttalande:

– De som begår brott är de som inte implementerar Istanbulkonventionen. Vi vet alla vilka det är som begår brott.

Försvarsadvokaten Tuba Torun kallar domen ett rättvist resultat av en orättvis rättegång:

– Det är inte kvinnorna som behöver ställas till svars, utan den förtryckande attityden.

I mars fattade den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan beslutet att frånträda Istanbulkonventionen, men feministerna i Turkiet har inte gett upp. Lördag, 19 juni, planerar en koalition av över 120 kvinnorätts-, hbtq- och yrkesorganisationer, fackföreningar, politiska partier, initiativ och plattformar nästa demonstration i Maltepe-distriktet i Istanbul.

De har utfärdat ett gemensamt ställningstagande för att uttrycka sitt stöd för Istanbulkonventionen och återigen protestera mot beslutet från i mars med rubriken: ”Vi ger inte upp om våra liv eller rättigheter.”

Bland annat kräver de rätten till ett liv fritt från våld och slår fast att Turkiets tillbakadragande från Istanbulkonventionen är olagligt. De 120 undertecknande organisationerna anser att förebyggande av mäns våld och barnmisshandel, att skydda av kvinnor barn och hbtqi+-personer från våld och att utveckla genusbaserad politik är en konstitutionell skyldighet för staten.

De skriver att de inte accepterar en till feminicid (kvinnomord), och inte heller familjens helighet, där våld pågår, eller att hbtqi+-personer utsätts för hatretorik och används som propagandaverktyg för att skapa en negativ allmän inställning till konventionen.

Nu räknar de med att kvinnor ska resa från hela landet för att samlas i Istanbul den 19 juni och försvara rättigheter som förvarvats genom många år av gemensam kamp. Inför förväntade attacker skriver de att de håller ihop och är starka och kommer fortsätta skrika:

”Vi tystar inte! Vi är inte rädda! Vi lyder inte! Vi ger inte upp Istanbulkonventionen!”