Nyheter

En symbol för demokrati

Över hundra bidrag skickades in, och det blev Rebecka Wijk Fagerberg från Göteborg som vann Stiftelsen Expos tävling om en ny universell symbol för demokratin.

Initiativet till tävlingen togs som en reaktion på det ökade antalet symboler som används för att sprida antidemokratiska budskap.

”Idag sprids hat och rasism bland annat i form av memes, bokstavsförkortningar, klotter och stickers. Många av symbolerna möter oss dagligen och är välkända för gemene man. Men det har inte funnits någon symbol för demokrati. Fram till nu”, skriver Stiftelsen Expo i ett pressmeddelande.

Juryn fastnade för Rebecka Wijk Fagerbergs bidrag, som presenterades av demokratiminister Amanda Lind vid en ceremoni på Moderna museet i Stockholm. I förstapriset ingår en vinstsumma på 15 000 kronor.

Motiveringen lyder:

En grafiskt stark symbol, neutral och karaktäristisk på samma gång. Symbolen, som är enkel att återskapa, kan upplevas som både två- och tredimensionell. Vi ser en direktkoppling till jorden och det gemensamma som behöver skydd runtom.

Såhär förklarar Rebecka Wijk Fagerberg hur hon tänkt:
– I mitt förslag symboliseras demokratin av ett klot placerat i en glasmonter. Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar och väggarna utgör ramarna som upprätthåller systemet. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV