Evenemang

Vad kan vi lära av zapatisterna i dag?

21 AUGUSTI, onlinekurs

Zapatisternan är en mexikansk urfolkrörelse som, sedan de gjorde uppror på nyårsnatten 1994 och tog tillbaka jord från stora markägare, ägnat sig åt att bygga upp fem självständiga kommuner, egna sjukhus, skolor och att göra motstånd mot kolonialism, kapitalism, rasism och patriarkat.

Den 3 maj seglade en delegation med sju zapatister från Mexikos kust mot Europa. I år är det exakt 500 år sedan Tenochtitlán, dagens Mexico City, invaderades av spanjorerna och zapatisterna har beslutat att göra en motsatt resa. Dels för att markera att urfolken aldrig blev erövrade och att de än i dag gör motstånd, dels för att möta rörelser, organisationer och människor som liksom de kämpar för en bättre värld och för att lära av varandra.

Även om zapatisterna har mötts av stort motstånd från den mexikanska staten har de lyckats bygga ett unikt alternativ.

Färnebo folkhögskola har en lång historia av solidaritetsarbete med zapatisterna och vi anser att det är viktigt att fler får möjlighet att lära sig om deras inspirerande och banbrytande kamp.

Under kurshelgen kommer vi att ta upp historisk kontext och hur allt började, hur zapatiströrelsen är uppbyggd och hur den utvecklats samt hur den påverkat och influerat andra rörelser i Sverige, Europa och Latinamerika. Vi varvar panelsamtal, workshops och föreläsningar med gäster från både Mexiko och Sverige.

Mer information om program och medverkande kommer, men anmäl dig gärna redan nu via denna länk.
Arrangeras av Färnebo folkhögskola i samarbete med Latinamerikagrupperna och Colectiva Feminista en Suecia Maíz.

Upptakt inför zapatisternas besöki Europa
Onlinekurs
Gratis

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV