Evenemang

Att vara barn till krigsbarn – Anna Takanen, Mia Franck och Nina Santavirta

LÖRDAG 21 AUGUSTI, online.
Under vinterkriget och fortsättningskriget skickades 70 000 finska barn till Sverige. Vissa kom tillbaka till Finland, medan andra stannade i Sverige. Spår av samtligas unika berättelser går att finna ännu idag.

Skådespelaren och författaren Anna Takanen och författaren Mia Franck är båda barn till krigsbarn, och båda har i sina litterära verk öppnat upp sina erfarenheter och hur det att deras föräldrar varit krigsbarn påverkat deras liv.
Forskaren Nina Santavirta har forskat i ämnet och bland annat i hur upplevelserna som krigsbarn påverkat de kommande generationerna.

Under diskussionen nystar de tillsammans upp vilka lärdomar vi kan ta från dessa otaliga berättelser, och hur man överhuvudtaget kan tala om och öppna upp ett känsligt ämne, som påverkat och ännu påverkar flera generationer.

Anna Takanen har under sina nästan 30 år inom teatervärlden skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs Stadsteater samt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2020 sommarpratade hon i Sveriges Radio. I början av juni blev hon tilldelad Riddartecknet av Finlands Lejons orden för hennes insatser för relationerna mellan Finland och Sverige. Nu står hon första gången på en scen i Finland med den egna föreställningen Sörjen som blev som baserar sig på hennes bok med samma namn, och får sin premiär på Lilla Teatern den 1 september.

Mia Franck är författare och skrivkursledare. Som skrivkursledare håller hon bland annat den ettåriga Författarskolan vid Västra Nylands folkhögskola. Hon har en bakgrund som forskare inom litteraturvetenskap och ägnar sig även som författare åt att gräva ner sig i olika ämnen. Sådana ämnen rör gärna människors mänsklighet eller monstrositet, mycket handlar också om tystnadspraktiker. I romanen Bombträdgården (2018) skrev Franck om finska krigsbarn med inspiration från hennes mammas erfarenheter, viktigt i berättelsen är olika sorts vansinne på grund av kriget. Under hösten 2021 utkommer hennes femte roman Galanterna på Förlaget M.
Nina Santavirta är forskare på Helsingfors Universitet. Hon har forskat bland annat i traumaöverföring, hur kommande generationer påverkas av tidigare generationers upplevelser samt hur förflyttningarna och evakueringen av krigsbarn påverkat deras liv.

LÖRDAG 21 AUGUSTI, 10:00
Evenemang av Nordisk kulturkontakt
Gratis på Facebook.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV