Nyheter

Ytterhögern försvagad i Frankrikes regionval

I söndagens regionalval i Frankrike blev president Emmanuel Macrons och högernationalisten Marine Le Pens partier de stora förlorarna. De lyckades inte ro hem en enda region. Läget är dock fortsatt osäkert inför presidentvalet nästa år, eftersom ingen koalition är i närheten av egen majoritet.

Regionalvalet som hölls i 13 regioner präglades av lågt valdeltagande. De sittande partierna, Socialistpartiet och konservativa Republikanerna, behöll makten i alla distrikt.

Särskilt stor blev besvikelsen för Marine Le Pen, som med sitt högerextrema parti Nationell samling (tidigare Nationella fronten), hade räknat med medvind i regionalvalen inför presidentvalet nästa år.

Men inte ens i den södra regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, där partiet ledde efter en första valrunda en vecka tidigare, lyckades de nå hela vägen till ett maktövertagande. Utan fick se sig besegrade av en center-högerkandidat.

Nationell samling har aldrig styrt en region.

Inte heller president Emmanuel Macrons parti gjorde några framsteg, vilket dock inte kom som någon överraskning. Partiet har satsat allt på nationell nivå och har aldrig riktigt etablerat sig varken på lokal eller regional nivå.

Den koalition som vänstern och ekologerna (motsvarande Miljöpartiet) gått till val på fick sammanlagt runt 35 procent av rösterna. De röda fick behålla sina fem tidigare styren och ekologerna vann ingen region.

Det franska kommunistpartiet förlorade sitt sista politiska fäste.

Men trots koalitionen finns det i nuläget ingen enskild kandidat från vänsterblocket som skulle kunna konkurrera om presidentposten mot Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Däremot finns högerkandidaten Xavier Bertrand, som sagt att han kommer kandidera till landets presidentpost nästa år. Och som trots att både Macron och Le Pen försökte ge honom en match under söndagen, vann i sin region Hauts-de-France.

Franska dagstidningen Libération sammanfattar valet som att det innebär att de styrande partierna både till höger och vänster i de olika regionerna får förnyat förtroende, samtidigt som ytterhögern försvagas, högern behåller sitt stöd och förstärks något och vänstern, trots försök till koalitioner, ännu har långt ifrån att vara med och tampas om stora valsiffror.

En annan stark trend är det bristande intresset för politiken och tilltron till politikernas möjligheter att lösa vanliga människors problem och underlätta livet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV