Nyheter

SD:s partiledare polisanmäld för hets mot folkgrupp

Karina Fridell Anter och Ingrid Eckerman.

Påståendet i Jimmie Åkessons almedalstal om att bidrag till afghanska flyktingar är orsaken till låga pensioner i Sverige, har polisanmälts som hets mot folkgrupp.

Det var i sitt direktsända tal under årets digitala politikervecka i början av juli som Jimmie Åkesson drog en direkt parallell mellan svenska pensionärers låga pensioner och att ”…miljard efter miljard satsas på unga afghaner utan asylskäl”.

Vidare säger Åkesson i talet att det handlar om ”Människor som har fått massor men som i alltför många fall inte har bidragit med någonting, inte tagit minsta steg för att göra Sverige bättre och starkare”.

Bakom anmälan står bland andra Karina Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren, en organisation som ger stöd till ensamkommande barn och unga, och Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan. De är också redaktörer för bokprojektet Den onödiga flyktingkrisen.

Enligt anmälarna är det är hets mot folkgrupp att peka ut människor med en specifik nationalitet för att inte bidra konstruktivt till samhällsbygget, och skyldiga till samhälleliga missförhållanden i Sverige.

– Det är inte lagligt att utsätta en utpekad grupp för andras missaktning. Om någon tvekar om det olagliga i detta så pröva att byta ut ”vuxna afghaner utan asylskäl” mot ”judar” eller ”zigenare”. Hade det kunnat passera?, säger Karina Fridell Anter i ett pressmeddelande.

Ingrid Eckerman konstaterar att de som Jimmie Åkesson kallar ”vuxna afghaner utan asylskäl” är en grupp på cirka 10 000 människor, och att pensionsreglerna som är orsaken till de låga pensionerna i Sverige slogs fast långt innan dessa människor kom till landet. 

– Så förutom att bedriva hets mot folkgrupp avslöjar Åkesson att han har dåliga kunskaper och är dålig på att räkna, säger Eckerman.