Nyheter

Brittiska damlandslaget i fotboll tar ett knä mot rasism under OS

Hege Riise är huvudtränare för brittiska damlandslaget i fotboll.

Brittiska landslaget i fotboll har bekräftat att de kommer att gå ner på knä inför avspark i den stundande OS-turningen i Japan. Detta sedan den internationella olympiska kommittén (IOC) tydliggjort regleringen gällande den typen av manifestationer.

Regel 50 i IOC:s bestämmelser har ändrats så att den tillåter idrottsutövare att visa gester på arenan. I vart fall så länge det sker utan störningar och med respekt för medtävlande. Huvudtränaren Hege Riise uttalar sig på det brittiska fotbollsförbundets hemsida:

– Spelare och personal har tagit knät på klubb- och internationell nivå i över ett år nu och vi var alla eniga i vårt beslut att fortsätta göra vad vi kan för att öka medvetenheten om rasism och diskriminering i alla dess former. Vi står i enighet och solidaritet med de vars liv påverkas.

– Vi är tydliga med att det är en viktig symbol för fredlig protest att ta ett knä mot diskriminering, orättvisa och ojämlikhet i samhället och vi är glada att IOC har bekräftat betydelsen av den här formen av yttrandefrihet, fortsätter Riise och tillägger:

– Vi kommer att göra så med den yttersta respekt för medtävlande, tjänstepersoner och IOC, med vederbörlig hänsyn till de ideal som finns i hjärtat av den olympiska rörelsen.

De brittiska damerna kommer att ledas av tre lagkaptener som kommer att turas om under turneringen. Steph Houghton, Sophie Ingle och Kim Little bär annars kaptensarmbindeln för England, Wales respektive Skottland.

I gruppspelet möter Storbritannien först Chile, i grupp E-matchen som öppnar den olympiska damfotbollsturneringen i Sapporo onsdag den 21 juli, därefter värdlandet Japan den 24 juli och sedan Kanada, i Kashima, den 27 juli. Hege Riise berömmer hur laget kommit samman, och betonar att varje spelare för med sig sina individuella ledaregenskaper till gruppen, även om kaptenstrion kommer att vägleda alla på plan.

– Vi har haft ett fantastiskt mottagande här i Japan och vi är helt fokuserade på att göra vårt bästa för team GB. När du kommer till ett OS inser du att du är en del av något mycket speciellt och jag vet att spelarna och supportteamet är fast beslutna att ge allt de kan.