Evenemang

Eva-Lisas monument med Sam Hultin

3-26 augusti i Stockholm. Välkommen till en stadsvandring som följer i lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932–2018) fotspår på Södermalm.

Vi rör oss från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan – via aktioner med Lesbisk front och byggandet av kvinnohus – till gemenskapen i Golden ladies och Jerry’s damklubb. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.
Stadsvandringen om Eva-Lisa Bengtson är möjlig eftersom hon arkiverade sitt liv och sina gärningar och förstod att rörelserna hon verkade i var historiska. Det ger oss möjligheten att berätta en historia som rymmer nyanser och komplexitet. #Arkivism

Read further down for English.

► GUIDE
Sam Hultin, konstnär

► NÄR?
Tisdag 3 augusti kl. 18.00–19.30
Torsdag 5 augusti kl. 18.00–19.30 (in English)
Tisdag 24 augusti kl. 18.00–19.30
Torsdag 26 augusti kl. 18.00–19.30 (in English)
Lördag 4 september kl. 14.00–15.30
Söndag 5 september kl. 14.00–15.30

► BILJETT
Biljetten kostar 50, 100 eller 150 kronor. Du väljer själv hur mycket du vill betala. För att vandringen ska kännas så trygg som möjligt har vi ett begränsat antalet platser, totalt 15 stycken.

► PRAKTISK INFORMATION
Stadsvandringen sker på Södermalm i Stockholm med start i Björns Trädgård och tar ca 1,5 timme.
Vi kommer inte använda trappor utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller rullator.

► IN ENGLISH
A city walk that highlights the lesbian activist and trans pioneer Eva-Lisa Bengtson (1931–2018). Based on a personal portrait, a picture is drawn of Stockholm’s LGBTQ history. The city walk tells the story of a vital community – and a political and personal struggle. Read more about the city walk here: https://www.kvinnohistoriska.se/…/eva-lisas-monument-26….

KVINNOR I ARKIVEN OCH #ARKIVISM
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad, med stöd av Stockholms stad. Vi driver bland annat satsningen Arkivism, en aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. Läs mer om Arkivism och “Arkivism: en handbok” på kvinnohistoriska.se/arkivism.

OM PROJEKTET EVA-LISAS MONUMENT

När Eva-Lisa gick bort 2018 fick konstnären Sam Hultin hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifte. I dag är materialet arkiverat hos QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. 1964 startade Eva-Lisa Bengtson den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia och hon var även engagerad i Lesbisk front, Kvinnohuset på Snickarbacken, RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som Golden ladies.

Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk. Hennes berättelse är angelägen eftersom den ingår i en historia som är relativt odokumenterad och till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap. Hon kom med tiden att förlora sin plats i flera av de rörelser hon engagerat sig i. I transrörelsen passade hon inte in då den i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella). Rörelsen var starkt influerad av transvestitrörelsen i USA där en snäv definition av transvestism var rådande. Senare skulle hon även utestängas från Kvinnohuset i Stockholm då delar av den feministiska rörelsen på 90-talet beslöt att exkludera transkvinnor.

OM SAM HULTIN

Sam Hultin är konstnär och arbetar ofta med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer. När Eva-Lisa gick bort 2018 fick konstnären Sam Hultin hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter, vilket la grunden för projektet Eva-Lisas monument. I dag är materialet arkiverat hos QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

Evenemang av Stockholms Kvinnohistoriska
Björns trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm

Tisdag 3 augusti klockan 18:00-19:30

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV