Nyheter

Bah Kuhnke inviger Stockholm Pride

På torsdag startar Stockholm Pride. I år tillbaka på Södermalm med Pride Stage på Södra Teatern och Pride House på Clarion Stockholm. Festivalen invigs på Södra Teatern och invigningstalar gör bland andra EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke.

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke har ett stort fokus på hbtqi-personers rättigheter och att motverka hatbrott och diskriminering. Alice Bah Kuhnke har bland annat tillsammans med majoriteten av parlamentarikerna i EU fördömt Viktor Orbáns nya hbtqi-fientliga lagstiftning i Ungern. I och med den nya lagen, som förbjuder kunskapsspridning om HBTQ-frågor till alla barn och ungdomar under 18 år, kan EU strypa bidrag till Ungern och tydligt markera att den strider mot EU:s värderingar om mänskliga rättigheter.

– Det är en enorm ära att få invigningstala på Stockholm Pride. Jag kommer att tala om hur kampen för hbtqi-rättigheter i Sverige hänger ihop med arbetet i EU och resten av världen. Hur vi i Sverige kan bidra till att göra det lättare att vara öppen som homosexuell, bisexuell, transperson eller queer i till exempel Polen, Ungern, Ryssland och Uganda, säger Alice Bah Kuhnke, i en presskommentar till Stockholm Pride.
 
– Jag kommer att lyfta alla de pionjärer i hbtqi-rörelsen som gått före. Hur rätten att gifta sig, att adoptera barn, genomgå könsbekräftande vård eller rätten att få gå i en prideparad på gatorna i sin hemstad är sådant som krävt kamp och tårar för att bli verklighet. Jag kommer tala om de som fört kampen i sina egna kroppar, men också om vilken roll vi som är allierade kan spela framåt, säger Alice Bah Kuhnke.
 
– Jag kommer dela med mig av saker att glädjas åt men också mana till samling mot homofoba och transfoba krafter, både i Sverige, i Östeuropa och i andra delar av världen, avslutar Alice Bah Kuhnke.

Invigningen tar plats på Pride Stage, stora scenen på Södra Teatern klockan 18.00 torsdagen 5 augusti. Publik kommer att tillåtas inne i salongen enligt restriktioner och i övrigt streamas scenprogrammet på storbild på Mosebacketerassen och i Stockholm Prides egna kanaler, hemsida och sociala medier. Invigningen innehåller också traditionsenligt ”Regnbågssången” (Somewhere over the rainbow med svensk text av Calle Norlén) för att hedra och minnas alla i vårt community som inte längre är med oss. I år framförs den av Ellie Lilja. Direkt efter invigningen börjar Schlagerkvällen med artister som Tommy Körberg, Dotter och Andy E med flera.