Evenemang

PROLOG – When The Blackbird Sings

SÖNDAG 22 AUGUSTI 2021

När When The Blackbird Sings visades på Arusha Gallery Mars 2018 så var det inte bara samlingen av bilder som gav konstnären Jannica Honey lindring efter två ofruktbara IVF-behandlingar på Sophiahemmet i Stockholm, utan fotografierna initierade också en slags befrielse för fler kvinnor (och män) eftersom Jannicas blickfång var främst åldrandet och närheten till naturen.

”Jag visste att min längtan efter att skapa liv inte kunde hejdas. Jag bestämde mig för att vidta samma stomme som för befruktning. Två gånger i månaden, ny och fullmåne. Tidpunkterna fick bli en metafor för ägglossning och menstruation. dessa studer som under år hade blivit som en berg och dalbana mellan hopp och vanmakt.”

Fotografierna visar kroppar i skymningen, vilandes i mossa och ger oss porträtterade människor i alla storlekar, åldrar och dess kropps historia.

”Jag ville inte skapa en drömvärld med fagra damer och magiska skogar, de här bilderna är faktiskt helt äkta. En kvarglömd hårsnodd, strumpmärken på min mors ankel och andra små tecken som vittnar om tiden och rummet. Skymningen som ett bestående inslag i en för evigt skiftande natur. Det var min reaktion på en jord i förändring, den yttre stora och min egen värld. Jag visste att det enda sättet att stärka mig själv var att styrka kvinnor runt omkring mig, jag sökte mig in i skogen.”

Jannica Honey har fortsatt att kliva in skymningen med kvinnor för att tillsammans förnimma denna korta stund med sitt blekblåa och magiska sken genom kameran. Detta ljus har en direkt koppling till ett naturligt mellanspel, en utandning,en tystnad och stillhet innan natten stiger in. Utställningen uppstod ur björkars trädkronor, ur grön mossa och dunkla skogar allt i konstant närvaro med hela skogen.

Samtidigt som bilderna gav kvinnor kraft, provocerade dessa drömlika fotografier sociala medier. Bilderna blev ”Den vilda kvinnan som det yttersta hotet” Hon var naken, hon var naturlig, åldrande och full av lust och liv.
När Facebook raderade en bild förställande en mage med bristningar med motivering att den var ”violent and nude” så förstod Jannica vidden av att dessa bilder måste få bli representerade.

Söndagen den 22 Augusti 2021 bjuder The Nut House Galleri på Prologen When The Blackbird Sings.
På grund av Covid restriktioner så öppnar galleriet redan 13.00 och konstnärssamtalet startar 15.00. Boka biljett via hemsida.

PROLOG – When The Blackbird Sings
SÖNDAG 22 AUGUSTI, 13:00
The Nut House (Upplands Väsby)
Evenemang på Facebook.