Evenemang

PROLOG – When The Blackbird Sings

SÖNDAG 22 AUGUSTI 2021

När When The Blackbird Sings visades på Arusha Gallery Mars 2018 så var det inte bara samlingen av bilder som gav konstnären Jannica Honey lindring efter två ofruktbara IVF-behandlingar på Sophiahemmet i Stockholm, utan fotografierna initierade också en slags befrielse för fler kvinnor (och män) eftersom Jannicas blickfång var främst åldrandet och närheten till naturen.

”Jag visste att min längtan efter att skapa liv inte kunde hejdas. Jag bestämde mig för att vidta samma stomme som för befruktning. Två gånger i månaden, ny och fullmåne. Tidpunkterna fick bli en metafor för ägglossning och menstruation. dessa studer som under år hade blivit som en berg och dalbana mellan hopp och vanmakt.”

Fotografierna visar kroppar i skymningen, vilandes i mossa och ger oss porträtterade människor i alla storlekar, åldrar och dess kropps historia.

”Jag ville inte skapa en drömvärld med fagra damer och magiska skogar, de här bilderna är faktiskt helt äkta. En kvarglömd hårsnodd, strumpmärken på min mors ankel och andra små tecken som vittnar om tiden och rummet. Skymningen som ett bestående inslag i en för evigt skiftande natur. Det var min reaktion på en jord i förändring, den yttre stora och min egen värld. Jag visste att det enda sättet att stärka mig själv var att styrka kvinnor runt omkring mig, jag sökte mig in i skogen.”

Jannica Honey har fortsatt att kliva in skymningen med kvinnor för att tillsammans förnimma denna korta stund med sitt blekblåa och magiska sken genom kameran. Detta ljus har en direkt koppling till ett naturligt mellanspel, en utandning,en tystnad och stillhet innan natten stiger in. Utställningen uppstod ur björkars trädkronor, ur grön mossa och dunkla skogar allt i konstant närvaro med hela skogen.

Samtidigt som bilderna gav kvinnor kraft, provocerade dessa drömlika fotografier sociala medier. Bilderna blev ”Den vilda kvinnan som det yttersta hotet” Hon var naken, hon var naturlig, åldrande och full av lust och liv.
När Facebook raderade en bild förställande en mage med bristningar med motivering att den var ”violent and nude” så förstod Jannica vidden av att dessa bilder måste få bli representerade.

Söndagen den 22 Augusti 2021 bjuder The Nut House Galleri på Prologen When The Blackbird Sings.
På grund av Covid restriktioner så öppnar galleriet redan 13.00 och konstnärssamtalet startar 15.00. Boka biljett via hemsida.

PROLOG – When The Blackbird Sings
SÖNDAG 22 AUGUSTI, 13:00
The Nut House (Upplands Väsby)
Evenemang på Facebook.

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.