Debatt

Äntligen ska kön sluta spela roll, Teodorescu Måwe

Linda Stenberg.

”Nu har Socialdemokraterna chansen att låta kompetenta kvinnor faktiskt ta ett steg framåt. Att inte välja kön över kompetens”, skriver Lina Stenberg, socialdemokratisk debattör.

Kön spelar ingen roll, sa Alice Teodorescu Måwe i Aktuellt-studion igår. Varför är det relevant en statsminister har mellan benen?, frågade sig hela Twitter-Sverige i samma anda.

Teodorescu Måwe upprepade om och om igen där i studion, att feminismen ju vill ta bort skillnaderna mellan kvinnor och män. Och då har det ingen betydelse om en framtida statsminister är man eller kvinna.

 Tänk om det var så ändå. Tänk om det gick att trolla bort ojämställdheten så enkelt. Men att blanda ihop feminismens mål – ett samhälle där kön inte avgör människors liv – med vägen till att få ett sådant samhälle är både dumt och illvilligt.

För det den feministiska rörelsen har kämpat så hårt för under alla dessa år är att kvinnor ska få samma rättigheter som män. Likadana möjligheter, lika mycket inflytande och samma makt över sitt eget liv och i samhället i stort.

Så jag river mitt hår och tänker: hur mycket statistik behöver man lägga fram för att visa hur olika kvinnor och män fortfarande har det i ett av världens mest jämställda länder?

Den om hur olika män och kvinnor tjänar, att kvinnor får fyra femtedel av männens lön? Eller den om våld, att en kvinna var tredje vecka dör av våldet från en man hon älskat?

Eller den om makt. Hur svenska riksdagspartier vill inskränka kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp? Eller att Sveriges riksdag aldrig varit jämställd och att vi trots 100 år av kvinnlig rösträtt ALDRIG HAFT EN KVINNLIG STATSMINISTER?

Men det handlar om kompetens, inte kön, argumenterar Teodorescu Måwe. Och här kommer tröttheten igen. För varför är det självskrivet att det är kompetens vi snackar om när männen nämns, men bara kön när kvinnor skärskådas?

Och återigen kan statistiken dras fram. Den om hur kvinnor utbildar sig i högre utsträckning än män. Eller den om att kvinnor oftare är överkvalificerade än män i sina befattningar men att män ändå lättare får chefsjobb och gör snabbare karriärer.

Men hon har ju rätt, Teodorescu Måwe. Kön har hittills varit viktigare än kompetens. För hur många kompetenta kvinnor inom politiken, inte bara inom Socialdemokraterna, har under åren fått stå tillbaka för att ge plats åt män i full fart framåt?

Nej, vi vet inte hur många. De har varit tysta när de backat, för det är så kulturen sett ut. Men det är inte svårt att konstatera att de är alldeles för många.

Nu har Socialdemokraterna chansen att låta kompetenta kvinnor faktiskt ta ett steg framåt. Att inte välja kön över kompetens. Och detta är anledning i sig att vid kongressen i höst utse en kvinna som partiordförande.

Lina Stenberg är socialdemokratisk debattör, tidigare aktiv i S-kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV