Nyheter

ABF:s kulturpris till Elisabeth Ohlson och Annica Carlsson Bergdahl 

Elisabeth Ohlsson och Annica Carlsson Bergdahl.

ABF:s litteratur- och kulturstipendium går i år till Annica Carlsson Bergdahl samt Elisabeth Ohlson ”för konst som skapar förändring och lyfter människor som ofta osynliggörs”.

Stipendiet är på 50 000 kronor och delas ut under Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Annica Carlsson Bergdahl är kulturproducent, projektledare och författare och driver produktionsbolaget ROT där hon tillsammans med andra kreatörer, museer, kulturhus och organisationer skapar projekt grundade i människors egna berättelser.

Elisabeth Ohlson är fotograf, konstnär och teaterregissör, mest känd genom den uppmärksammade utställningen Ecce homo, och arbetar till vardags som frilansfotograf, främst med porträtt.

Motiveringen lyder: “Årets stipendiaters vackra och respektfulla konstspråk får oss att se det annars ofta osynliga och bortglömda. I Annica Carlsson Bergdahls och Elisabeth Ohlsons senaste utställning Vi som arbetar med våra kroppar, manifesteras en brinnande vilja att skapa rättvisa och vi ser hur konstnärerna inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar. 

I flera gemensamma projekt har Carlsson Bergdahl och Ohlson haft som drivkraft att tillsammans skapa för förändring och att genom konsten ge röst åt dem som annars inte får ta plats. Med skärpa och lyhördhet når de ut och rakt in i hjärtat med sina nära och sanna skildringar av människor och lyfter teman som klasskillnader och livsvillkor i dagens samhälle.

Med hjälp av Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson väcks hoppet åter att vi är många som tillsammans kan göra skillnad och att en annan värld är möjlig.”

I ett mejl till ABF skriver stipendiaterna:
“Vilken ära! Det här var det finaste pris vi kunde få och vi kommer läsa motivering ofta. Kanske till och med rama in den. Uppmärksamhet priset ger, ger ytterligare kraft, energi och jävlar anamma att fortsätta bredda väg för att synliggöra viktiga frågor. Stor tack!” 

ABF:s litteratur- och kulturstipendium instiftades 1949 och har tidigare tilldelats bland andra Jila Mossaed, Gabriela Pichler, Katarina Taikon och Anneli Jordahl.