Prenumerera

Logga in

Krönika

Feministisk kamp kräver tålamod

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor.

”Kampen är ständigt pågående och frustrerande och jobbig, samtidigt känns den alltid lika brinnande viktig och engagerande.” Carina Ohlsson (S) blickar bakåt och framåt inför S-kvinnors kongress och skifte på ordförandeposten.

Vi närmar oss S-kvinnors kongress där jag kommer att avsluta min tid som ordförande för S-kvinnor. Det är en tanke som mognat fram och de senaste månaderna har jag unnat mig att se tillbaka och reflekterat över allt vi gjort de senaste två mandatperioderna, något jag gör med stor värme och stolthet.

Vi har drivit valrörelser för riksdagsval, EU-val och kyrkoval. Just nu är vi mitt i arrangerandet av vår femte S-kvinnokongress. Vi har kört land och rike runt, besökt alla våra 26 S-kvinnodistrikt, tagit fram nya politiska program och en ny makthandbok, för att nämna bara några av alla guldkorn. 

Vi, kvinnorörelsen, är faktiskt helt fantastiska när vi ger oss den på att vi ska få igenom något. Vi om några vet hur det är att kämpa i motvind och göra det omöjliga möjligt. Det har också gett resultat – Sverige har fått en samtyckeslag, en jämställdhetsmyndighet, skärpta lagar mot hedersbrott, mot barnäktenskap och tvångsäktenskap. Barnkonventionen har blivit svensk lag. 

Vi vet också att vi har partiet med oss i kampen för en bättre sjukförsäkring, för en individualiserad föräldraförsäkring, för bättre pensioner för kvinnor. En lika bra, trygg, sekulär skola för alla ungar. I kampen för behovsprövad vård av god kvalitet och en äldreomsorg som vi vågar lita på. Nu tar vi också nästa steg mot en äldreomsorgslag. 

Jag är så stolt över att vi äntligen nått framgång i den här frågan! Visst borde det varit verklighet för länge sedan?

Vi har kämpat i både framgång och motgång. På många sätt har vi sett en backlash för jämställdheten med inträdet av högerkonservativa krafter både i Sverige och Europa. Samtidigt som den feministiska kampen visat enorma styrkeprov med inte minst #womensmarch och #metoo-rörelsen. 

Nyligen kom beskedet vi S-kvinnor kämpat så många år för – långsiktig finansiering av Sveriges kvinnojourer. Jag är så stolt över att vi äntligen nått framgång i den här frågan! Visst borde det varit verklighet för länge sedan? Så bred uppslutning som finns mot mäns våld mot kvinnor, ändå har det inte varit prioriterat. 

Idag har kvinnojourerna kortsiktig och villkorad finansiering, aldrig mer pengar än till det allra nödvändigaste. Det har varit omöjligt med långsiktig planering eller att ge boende, volontärer och personal riktig trygghet. I de nya satsningarna ingår permanenta statsbidrag till kvinno- och tjejjourer, kvinnofridslinjen och till förebyggande arbete, samt bostäder för våldsutsatta kvinnor och barn. En av många frågor vi kämpat länge för att se bli verklighet – från ord till handling. 

Självklart fortsätter jag och S-kvinnor att ta den kampen så länge det behövs. 

Jag känner mig oerhört trygg att lämna över stafettpinnen till mina fantastiska medsystrar. S-kvinnor kommer fortsätta vara en stark drivkraft i svensk jämställdhetspolitik. På årets kongress antas ett nytt omfattande politiskt program för att sätta riktningen framåt. 

Det innefattar fortsatt hård kamp för att förebygga mäns våld mot kvinnor, krafttag mot det hedersrelaterade våldet, förbud mot sexistisk reklam, åtgärder för att stoppa skadeverkningarna av kommersiell pornografi och förbud mot surrogatmödraskap. För att fullt ut följa tanken om samtycke och frivillighet, tar vi kampen för att även sexköp ska definieras som ett övergrepp, att dess offer ges brottsofferstatus, samt att sexköp alltid ska leda till frihetsberövande straff. 

Kvinnors villkor i arbetslivet kommer också framöver att vara en viktig stridsfråga. Pandemin har tyvärr gjort att många tidigare framgångar har backat igen. Inte minst inom vården sliter fortfarande personalen sig sönder och samman, hotell och restaurang tillhör också tuffa branscher. Vi kommer få fortsätta ta kampen för rätt till heltid som norm, för bättre arbetsmiljö, för trygga anställningar, för att få bukt med visstider och delade turer.

Feministisk kamp kräver tålamod. Kampen är ständigt pågående och frustrerande och jobbig, samtidigt känns den alltid lika brinnande viktig och engagerande. Självklart fortsätter jag och S-kvinnor att ta den kampen så länge det behövs. 

Carina Ohlsson är förbundsordförande för S-kvinnor, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och återkommande inrikespolitisk krönikör i Fempers Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV