Nyheter

Lars Gårdfeldt slutar viga heteropar

Lars Gårdfeldt.

Det är i protest mot att Svenska kyrkan fortsätter att låta även nyvigda präster neka att viga samkönade par, som Lars Gårdfeldt vägrar viga heterosexuella par framöver.

Lars Gårdfeldt är präst i Carl Johans församling i Göteborg inom Svenska kyrkan och och en av de första i Sverige som vigde samkönade par. Han har belönats för sin långvariga kamp för homosexuellas rättigheter, med Årets kämpe på Gaygalan 2004 och Kaj Heino-priset på Westpride 2020.

Nu tar han strid igen. Debatten som pågår inför kyrkovalet den 19 september har eldat under Lars Gårdfeldts beslut, att sluta viga heterosexuella par.

– Framförallt biskoparna har framträtt i media, på vad jag tycker, ett väldigt anstötligt sätt. Ärkebiskopen och andra biskopar säger att präster måste ha rätt att säga nej till vissa par, förklarar han i P4 Göteborg.

Samma år som det blev tillåtet för homosexuella par att ingå äktenskap, 2009, införde kyrkomötet så kallade väjningsregler. Reglerna gör det möjligt för enskilda präster att vägra viga samkönade par.

Inför kyrkovalet debatteras nu huruvida den möjligheten ska få vara kvar. I en intervju i Studio ett rundar ärkebiskop Antje Jackelén frågan om diskriminering, och framhåller att Svenska kyrkan har så gott om präster som viger samkönade par att inga som har rätt att gifta sig blir nekade.

Genom denna retorik osynliggör Jackelén att en hel kategori av människor väljs bort, konstaterar Lars Gårdfeldt i podcasten Ingen hinner fram.  Han är övertygad om att biskoparna inte skulle prästviga en person som vägrar viga par där den ena är rom, sitter i rullstol eller där en är svart och en vit. Men personer som vägrar viga samkönade par kan fortfarande bli präster, och biskoparna verkar alltså vilja fortsätta ha det så.

– Om biskoparna verkligen menar allvar med detta, så måste det innebära att jag som homosexuell präst har rätt att neka heteropar rakt av, säger Lars Gårdfeldt i podcasten, och betonar med skämtsamt allvar att han inte har något emot heterosexuella.

– Det är givetvis absurt att vägra viga heteropar eftersom heterosexuell kärlek är så vacker, och den har blivit vackrare med åren i och med att män och kvinnor har blivit mer jämställda.

Vad det handlar om är att åskådliggöra en ståndpunkt. Genom att prästviga personer som öppet diskriminerar homosexuella tar biskoparna ställning. Deras budskap blir enligt Gårdfeldt att inom Svenska kyrkan är det okej att se homosexuella som en ”skapelsens defekt”.

– Biskoparna och läronämnden måste göra något åt det här. Det är en skandal att de inte har gjort något sedan 2009. Homosexuella ska inte behöva leva med att det är rätt att välja bort just oss.