Nyheter

Ny kampanj för jämställda pensioner

Pensionsgapet mellan kvinnor och män är 31 procent. Nu har en rad kvinnoorganisationer, fackförbund, politiska kvinnoförbund och pensionärsorganisationer gått samman för att kräva förändring.

Kampanjen Pension hela året har samma format som Lön hela dagen ,där könslönegapet räknas om i tid för att visa hur stor del av en genomsnittlig arbetsdag kvinnor arbetar gratis. Istället är det de ojämställda pensionerna som räknas om till dagar på ett år. 

Många kvinnor som arbetat ett helt yrkesliv har ändå så låga pensioner att de knappt skiljer sig från den som inte arbetat alls. Det konstaterar kampanjen och slår fast att kvinnors genomsnittliga pensioner sträcker sig till den 9 september medan män får pension hela året, sett till riksgenomsnittet. Störst är pensionsgapet mellan kvinnor och män i Danderyds kommun i Stockholms län, 43 procent, och lägst i Bräcke kommun i Jämtlands län, 19 procent.

– Vi kan inte vänta tills dagens tonåringar blir gamla på att pensionerna ska bli jämställda. Att kvinnor som arbetat ett helt liv inte kan leva på sina pensioner är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby som är initiativtagare till uppropet.

Tantpatrullen är en av organisationerna bakom Pension hela året
Tantpatrullen är en av organisationerna bakom Pension hela året. Varje torsdag demonstrerar de för jämställda pensioner utanför Sveriges riksdag.

Bakom uppropet Pension hela året står Centerkvinnorna, Finansförbundet, Forena, Fredrika Bremer-förbundet, FQ Forum- kvinnor och funktionshinder, Gröna kvinnor, Kvinnor kan, Kvinnors rätt, Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté, Pensionärernas riksorganisation (PRO), S-kvinnor, SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna, Sveriges kvinnolobby, Sverigeunionen av soroptimistklubbar, Tantpatrullen, Unizon samt Vårdförbundet.

Tillsammans kräver de:

• Reformera pensionssystemet med ett tydligt uttalat mål att höja kvinnors pensioner och sluta pensionsgapet.
• Höj pensionsavgiften för att möjliggöra högre pensioner för alla, men framför allt för kvinnor. Ändra samordningsreglerna med garantipensionen så att varje intjänad krona räknas samt låt grundskyddet följa löne- i stället för prisutvecklingen.
• Arbetslivet måste bli mer jämställt. De ojämställda pensionerna är en effekt av ett ojämställt arbetsliv och att kvinnor tar större ansvar för det obetalda arbetet. Lönerna måste höjas och villkoren förbättras i kvinnodominerade yrken genom bland annat rätt till heltid. Politiska reformer krävs för att föräldraledighet och vab ska delas mer lika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV