Nyheter

Öppning för regnbågsbindel i VM-kvalet

Tillåtna färger, enligt Uefa.

Tidigare har Uefa krävt ”neutral färg” på den armbindel som lagkaptenerna bär i landskamper. Den regeln är nu borttagen och därmed kan det bli aktuellt för svenska landslaget med regnbågsfärgad kaptensbindel under landskamper i VM-kval framöver, rapporterar Moa Svan.

Det tyska landslaget har spelat med regnbågsbindel, och flera av de svenska landslagsspelarna har haft regnbågsbindel när de spelat i sina klubblag, däribland kapten Caroline Seger för FC Rosengård. Nilla Fischer hade en i sitt klubblag VfL Wolfsburg och fortsatte med det i Linköping. Magdalena Eriksson har burit regnbågsbindeln för Chelsea FCW. Snart kan de alltså få göra det även i landslagets kläder. 

När laget mötte Georigen i VM-kvalmatchen på Gamla Ullevi i Göteborg förra veckan hade staden börjat flagga med regnbågsflaggor på Gustav Adolfs torg och bussarna flaggade regnbåge.

När kommer Caroline Seger och firar pride?  

– Det beror på när jag får en inbjudan. Då får vi sitta med datum och hitta något som passar, svarade Seger vid landslagets pressträff efter matchen.

Hon sa också att det kan bli aktuellt för landslaget att bära regnbågsbindeln i framtiden, men för svar på frågan om när det kan bli av hänvisade Seger vidare.

”Det får bli en sak att prata om för kommande samlingar om vilka önskemål som finns från Caroline och hela laget”, meddelade landslagets presstalesperson Fredrik Madestam.

I ett mejl konstaterar han att ”landslaget sedan förra hösten bland annat knäböjt före matchstart för att markera mot diskriminering och stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter”.

Vidare skriver han: ”Landslaget med kapten Seger i täten är goda ambassadörer för svensk fotboll, som nu liksom tidigare, väljer att lyfta och stå bakom viktiga samhällsfrågor i samband med sitt fotbollsutövande.”

Enligt Madestam är den regel som bland annat Uefa haft tidigare där en kaptensbindel skulle ha neutrala färger nu borttagen. Det blir därmed upp till laget själva om de vill bära regnbågens färger eller inte.

Tidigare i somras hade Uefa, i samband med en EM-match för herrlagen i Tyskland och Ungern, satt stopp för att klä en hel arena i regnbågens färger och menade då att flaggan var för politisk. Men en kaptensbindel med hbtq-rörelsens flagga, verkar alltså vara tillåtet nu, i samband med VM-kvalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV