Nyheter

SVT sänder De rättslösa

Som reaktion på SVT:s dokumentär Persona non grata startade Cissi Wallin och Maria Sveland en insamling till en motdokumentär. Nu är filmen på väg att lanseras, och SVT har köpt rättigheterna, rapporterar Dagens media.

I Persona non grata fick en våldtäktsanklagad komiker tala ut, utan att kvinnorna som anmälde honom under #metoo-hösten 2017 kunde ge sina perspektiv. Wallin och Svelands motdokumentär låter kvinnor som utsatts för olika former av sexuella övergrepp komma till tals om de psykologiska, existentiella och materiella konsekvenserna. Experter som forskat kring traumareaktioner berättar också om vad det sexuella våldet kostar sett till individen, och även samhället i stort.

Axel Arnö, programchef för Dokumentär och vetenskap på SVT kommenterar beslutet att sända filmen De rättslösa:

– Det är en intressant film som pekar på problem värda en större diskussion. Ett av SVT:s uppdrag är att stimulera till debatt och den här filmen i sig själv, och de frågeställningar den lyfter, är angelägna bidrag i den pågående samhällsdebatten om metoo-rörelsen och dess efterdyningar.

– När man tittar på alla fakta svart på vitt så blir det tydligt att vi lever i ett felsystem snarare än ett rättssystem, säger Cissi Wallin i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV