Nyheter

Ny klimatallians kräver krisberedskap

Klimatet är inte en höger-vänsterfråga enligt den nya Klimatalliansen som lanserades på måndagen. Syftet med samarbetet är att få både politiker och företag att öka takten i arbetet med klimatfrågor, rapporterar tidningen Syre.

Alliansen samlar personer med olika erfarenheter, bland dem Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, tidigare biskopen KG HammarMariam Jallow Tholozan, från Grönt initiativ Järva, författaren Mats Söderlund, tidigare statsrådet Kristina Persson, imamen Awad Olwan och människorättsjuristen Parul Sharma. Tillsammans har de presenterat sina sammanlagt 15 krav på DN debatt.

Vid måndagens presskonferens framhöll Klimatalliansen behovet att gå samman över parti- och religionsgränser, inte som ersättning utan som komplement andra medlemsskap. Förhoppningen är att initiativet ska resultera i diskussioner i politiska partier och hos andra aktörer, samt fortsatt debatt och i förlängningen en folklig rörelse.

Enligt Mariam Jallow Tholozan finns ett väldigt starkt, men splittrat engagemang, som Klimatalliansen vill samla:

– Vår uppgift är att vrida klimatdebatten åt rätt håll. Det är också sällan folk gör kopplingen mellan sociala frågor och klimat, de sociala problemen kommer bara bli fler om vi inte tar hand om klimatet. Det hör ihop och vi bör arbeta tillsammans och integrera våra olika bakgrunder.