Nyheter

Nya avslöjanden om SD:s nazikopplingar

En man anställd som politiskt sakkunnig vid Sverigedemokraternas (SD) riksdagskansli har stängts av från sitt arbete. Detta sedan en granskning av Expo visat att han samtidigt är aktiv i den rasideologiska miljön och aktivt arbetar för att skapa lokala separatistiska ”svenska zoner”.
SD har även inlett ett uteslutningsärende.

Tidningen Arbetet avslöjar i en artikel att SD:s partiledare Jimmie Åkesson så sent som 2001 deltog i en nynazistisk manifestation i Lund. Samt att Åkesson startade lokalavdelning till SD:s ungdomsförbund 1994, då Anders Klarström, med bakgrund i nynazistiska Nordiska rikspartiet var partiordförande. När SD:s nazistiska rötter, allt mer sällan, tas upp i intervjuar påstår dock Åkesson att han gick med i partiet 1995, tilltalad av EU-motståndet, och utan att märka av någon rasism.
 
Avslöjandena kommer i direkt anslutning till att Åkesson, under söndagens partiledardebatt, reagerade starkt på ordet blåbrunt om samarbetet mellan SD och de borgerliga partierna L, M och KD. Eller ”högst inövat och medvetet gick i taket när Miljöpartiets språkrör Per Bolund använde ordet”, som Sofia Mirjamsdotter beskriver utspelet i tidningen Allehanda.se

”Den svenska offentligheten har gått från att kalla SD för rasistiskt, till främlingsfientligt, till möjligen högerpopulistiskt men idag oftast ingenting. Detta trots att partiet inte ändrat sig”, konstaterar hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV