Evenemang

Den skrivande kvinnan

Fatima Brenner och Hana Al-Khamri FOTO: Helén Karlsson och Ida Borg.

TISDAG 26 OKTOBER, STOCKHOLM

Välkommen till ett samtal om den skrivande kvinnan med författaren och journalisten Hana Al-Khamri och författaren Fatima Bremmer. Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.

I sin nya bok Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia skildrar Hana Al-Khamri några av de enastående saudiska kvinnor som trotsar fundamentalistiska normer för att arbeta som journalister i ett land som präglas av könsapartheid. Deras berättelser bär många likheter med den svenska journalistiska pionjären Ester Blenda Nordström, vars liv skildras i boken Ett jävla solsken av Fatima Bremmer som tilldelades Augustpriset 2017.
Välkommen till ett samtal om starka, stridande och skrivande kvinnor från Sverige, Saudiarabien och Iran. Samtalet ingår I Stockholms stads Fristadsprogram, som Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för. För mer information om International Cities of Refuge Network, gå in på .

Medverkande:
Hana Al-Khamri är uppväxt i Saudiarabien och inledde sin journalistiska bana på en tidningsredaktion med könssegregerade lokaler i staden Jeddah, där hon arbetade i fem år. Sedan 2011 bor hon i Sverige och är verksam som frilansskribent. Med utgångspunkt i sina personliga erfarenheter debuterade hon som författare hösten 2021 med en bok om de saudiska kvinnor som vågar trotsa samhällets strukturer för att arbeta med journalistik.

Fatima Bremmer växte upp i Skara och tog 2017 emot Augustpriset för årets fackbok Ett jävla solsken, en biografi om den svenska journalisten Ester Blenda Nordström.

Samtalet leds av Lawen Mohtadi, författare till boken Den dag du blir fri (om Katarina Taikon) och förläggare på Natur & Kultur.
Justine Balagade som är DJ kommer att spela skivor under kvällen på temat kvinnor & feminism.

Den skrivande kvinnan
TISDAG 26 OKTOBER
KLOCKAN 18:00
Kulturhuset Stadsteatern
Evenemang av Natur & Kultur och Kulturhuset Stadsteatern
Läs mer och boka din biljett här.