På måndagskvällen röstade Stockholmskommunfullmäktige nej till Feministiskt initiativs motion om att införa metoden Sluta skjut för att stävja det dödliga gängkriminella våldet.
Anna Rantala Bonnier konstaterade att Feministiskt initiativ (Fi) drivit frågan sedan 2018 och att dödsskjutningarna i Stockholm fortsätter att öka. Även Vänsterpartiet vill se metoden införas i huvudstaden. Rashid Mohammed (V) konstaterade att det dödliga våldet trappats upp med skottlossningar bara den senaste tiden i Farsta, Hjulsta, Tensta, Rinkeby och Bagarmossen.
Hittills i år har 109 skottlossningar ägt rum, vilket är 31 fler än samma period förra året, och 20 personer har dödats i vapenvåldet.
Likväl röstade den grönblå majoriteten i fullmäktige nej till motionen. Flera företrädare framhöll under debatten brist på utvärdering som skäl att avvakta med Sluta skjut. Bland dem Linnéa Joandi (MP).
Rashid Mohammed konstaterade då att avhopparprogram Trefas som staden började arbeta med 2019, aldrig har utvärderats, medan Sluta skjut åtminstone utvärderats en gång i svensk kontext och visat sig effektivt i Malmö.
Finansborgarrådet Anna König Järlemyr (M) konstaterade att antalet avhoppare ökat med 700 procent sedan Trefas infördes och att stora budgetsatsningar gjorts både på detta program och andra sociala insatser. Hon menar att vad metoden kallas spelar mindre roll, eftersom Trefas liknar Sluta skjut, men är mer individanpassat och därför bättre lämpat i Stockholm där gängstrukturen ser annorlunda ut än i Malmö.
König Järlemyr betonade samtidigt att ytterligare insatser kräver ett stärkt rättsväsende och fler poliser och att det är regeringens ansvar att få dessa på plats. Som exempel nämnde hon att det kan ta åtta månader att få svar på ett DNA-prov i nuläget.
– Det vilar ett tungt ansvar på den nationella nivån att säkra upp rättsväsendets resurser och det får inte komma bort i en diskussion som den här, där många är engagerade, säger hon.
Enligt socialborgarrådet Jan Jönsson (L) har antalet poliser i just Stockholm blivit färre på grund av förstärkningar i Malmö. Han menar att det är polisen som saknar resurser till den form av samarbete som Sluta skjut-metoden innebär och därför kommer testa metoden först i avgränsad skala i Järfälla och Huddinge.
– För att införa metoden i hela Stockholms stad krävs väsentligt mer polisresurser. Det är det som Anna (König Järlemyr, reds anm) och jag med flera efterlyser. Det finns inget motstånd om den kan genomföras fullt ut, men det kan den just nu inte.
Anna Rantala Bonnier efterfrågade då ökad involvering av civilsamhället oavsett metod från stadens sida. Jönsson är dock tveksam till möjligheterna att i någon större skala göra det på grund av våldskapitalet som är involverat.
Resultatet av omröstningen i fullmäktige blev alltså ett nej till motionen om att införa Sluta skjut. Anna Rantala Bonnier kallar beslutet en skymf mot alla de mammor vars söner mördats. Under ett anförande i debatten lyfte hon vikten av att bygga förtroende för samhälle och politik.
– De anhöriga, mammorna, lärarna, civilsamhället folk sörjer, folk vågar inte släppa ut sina barn, folk är rädda när barnen ska gå till skolan. Vi måste också ta det här på allvar, och det kommer inte skapa förtroende från människor på Järva att säga ”vi väntar på en utvärdering i Järfälla, det kan ta några år, sedan kanske vi kan prova något annat”. Det hjälper inte!, sade hon och fortsatte:
– Om vi tar Järva som exempel vet vi att det är en stadsdel där förtroendet för politiken och för samhället är lägre än i alla andra delar av Stockholm. Det är de barnen som dör. Det är deras föräldrar som tappar tron på att samhället värderar deras barns liv lika högt som i någon annan stadsdel. Då måste man vara tydlig med att man måste agera nu, någonting måste göras så att färre mammor slipper sörja och färre barn dör.
2021-10-01 | Drabbande när Järvas mammor manifesterade mot våldet