Evenemang

Athena Farrokhzad och Tova Gerge om Medeas försvarstal

TORSDAG 28 OKTOBER, STOCKHOLM

Athena Farrokhzads nya pjäs Moral enligt Medea börjar när barnen är döda och dramat är över. I en språklig lek med Medea som litterär gestalt skriver Farrokhzad Medeas försvarstal, 2500 år efter Euripides pjäs.
På premiären den 28 oktober bjuder Stockholms Kvinnohistoriska och Amfi in till ett uppvärmande foajésamtal mellan Farrokhzad och författaren Tova Gerge – om Medea. Samtalet modereras av Palmer Lydebrant.

MEDVERKANDE:
Athena Farrokhzad är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. I rörelser mellan individ och kollektiv, mellan tradition och förnyelse, mellan samtidens gravallvar och absurditet föreslår hon en poesi som vill användas utan att göra avkall på komplexitet och visa på historiens utkomst som möjlig att ingripa i.
Tova Gerge arbetar med scenkonst och litteratur. Hösten 2018 kom hennes roman Pojken, som belönades med Albert Bonniers Stipendiefonds pris. Tidigare skönlitterära utgivningar är diktberättelsen  (FEL/Dockhaveri 2012) och diktsamlingen Manualen (med Athena Farrokhzad, Eolit 2009).
Palmer Lydebrant, regissör och tidigare programansvarig på Stockholms Kvinnohistoriska.

Ett samtal: Athena Farrokhzad och Tova Gerge
TORSDAG 28 OKTOBER
KLOCKAN 18:00–18:45
Kulturhuset Stadsteatern
Evenemang av Stockholms Kvinnohistoriska
Biljetter.

VILL DU OCKSÅ SE PJÄSEN?
Athena Farrokhzads nya pjäs Moral enligt Medea börjar när barnen är döda och dramat är över. Vad har Medea att säga om sin gärning? Vart ska hon ta vägen? I en språklig lek med Medea som litterär gestalt skriver Farrokhzad Medeas försvarstal. Saga Gärdes uppsättning väver samman pjäsen med Euripides drama och dokumentärt material som sätter Medeas öde i ett samtida ljus.

Här kan du köpa biljett till Moral enligt Medea.

AMFI är en plattform för ny dramatik som vill utveckla scenkonsten främst genom språket. I samarbete med de scener vi gästar vill vi verka för en kontinuerlig diskussion kring den nya dramatiken och visa på dramatikerns betydelse för att utveckla scenkonsten i takt med vår omvärld. Föreställningen är 1.15 min och genomförs med stöd av Region Skåne och Kulturrådet. www.amfiplay.se

STOCKHOLMS KVINNOHISTORISKA är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. De arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Med stöd av Stockholms stad. www.kvinnohistoriska.se