Evenemang

Samling till försvar för det fria ordet i Mexiko

TORSDAG 28 OKTOBER, STOCKHOLM

Välkommen till ett samtal som vill ge plats åt röster som riskerar att bli tystade.
Minst 6 journalister och 24 människorättsförsvarare mördades under 2020 i Mexiko. För journalister och människorättsförsvarare är Mexiko ett av de farligaste länderna att verka i. Det utbredda våldet i Mexiko lamslår landets fria åsiktsbildning, en av de grundläggande mänskliga rättigheterna och grunden för ett demokratiskt samhälle.
Sedan år 2000 har 147 journalister mördats, 21 har försvunnit och 52 attentat mot media-institutioner har ägt rum. Under de gångna 30 åren har över 70 präster, missionärer och andra religiösa mördats i Mexiko. Det alla dessa grupper har gemensamt är arbetet för mänskliga rättigheter och – inte minst – sin egen och andras rätt till yttrandefrihet. Det är också de grupper vågat gå till botten med den utbredda brottsligheten, våldet och korruptionen i det mexikanska samhället.
Alarmerande rapporter från bland annat Reportrar utan gränser gör gällande att en tystnadskultur breder ut sig i de breda folklagren. Den rådande straffriheten i landet beskrivs av människorättsorganisationer som en medveten strategi för att hålla en alltmer segregerad befolkning under kontroll och på så sätt inte bromsa tillväxten av utländska investerare.
Med över 100 svenska företag verksamma i landet är Mexiko också en viktig handelspartner för Sverige. Hur tungt väger demokratiska hänsyn, som rätterna till press- och opinionsfrihet, i Sveriges relationer med Mexiko?

Medverkande:
Erik Halkjaer – ordförande, Reportrar utan Gränser
Elisabeth Löfgren – ordförande för Fängslade Författares kommitté, Svenska PEN
Sandra Eriksson – verksamhetsutvecklare ickevåld och fred, Kristna Fredsrörelsen
Författaren och översättaren Hanna Nordenhök läser ur Fernanda Melchors roman Orkansäsong.

Samtal: Samling till försvar för det fria ordet i Mexiko
TORSDAG 28 OKTOBER
KLOCKAN 18:00–19:30
Blank Spot Project, Wallingatan
Evenemang av Kristna Fredsrörelsen, Swefor
Blank Spot Project
Anmälan sker genom denna länk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV