Evenemang

Frihetens namn – musikteater om demokratin

TORSDAG 11 NOVEMBER, STOCKHOLM + TURNÉ

Vill ni höra en rafflande historia? I slutet av 1800-talet var Sverige ett av de fattigaste, mest eländiga och outvecklade länderna i Europa. Alla som kunde lämnade landet och flydde västerut. Mindre än hundra år senare är vårt land ett av de rikaste, mest välutbildade och jämlika. Hur gick detta till?

Janna, 22 år, har precis avslutat en god cappuccino på ett trevligt kafé. På kvittot läser hon att det i priset ingår 12 procent moms. Det gör henne förbannad. ”Varför kan inte staten hålla sin fingrar borta från det fria näringslivet och låta företagen sköta sin business ifred?” fräser hon. ”Du verkar arg”, säger en kvinna vid bordet intill. Janna tycker att hon är bekant på något vis… Helt plötsligt befinner hon sig i ett drama där dåtid möter nutid.

Denna historiska och humoristiska musikteaterföreställning är komponerad av Andrea Tarrodi – en av våra stora kvinnliga tonsättarbegåvningar. Ett av Sveriges idag mest spännande musikaliska namn som går från klarhet till klarhet. För regin svarar Mirja Burlin och texten är skriven av Andreas Boonstra.

JONAS NERBE – konstnärliga ledare:
”Det här tror vi  kommer att bli både vackert, spännande och annorlunda” säger Jonas som står bakom denna föreställningsidé. ”Folk kommer båda att känna igen sig och få en ahaupplevelse, men jag tror även att många kommer att älska musiken som är oerhört vacker”, tillägger Jonas.
”Jag har blivit väldigt inspirerad av att studera vår unika demokratisering i Sverige och jag tror det är en viktig berättelse att bli påmind om, speciellt nu efter de prövningar vi gått igenom med pandemin. Vår demokrati utvecklades när det var  svårt för många att leva i Sverige” menar Jonas och  fortsätter: ”Andrea Tarrodi, och Andreas Boonstra gick igång på min idé och det har känts bra att  att arbeta för framtiden under pandemin även om det varit ovisst när vi skulle kunna spela vårt nya verk. Det har varit en hoppingivande tröst att jobba med detta. Samhällssystemet har satts på prov och en viktig erfarenhet är att frågor som berör demokratin och
samhället är något som måste tas på allvar”, menar Jonas. Han fortsätter: ”Vi firar 100 år av demokrati i Sverige samtidigt som vi står inför ett val nästa år så timingen är perfekt”.

MEDVERKANDE:
NATASJA JEAN-CHARLES: Janna
Musikalartist, utbildad vid högskolan för scen och musik i Göteborg och fick sin kandidat år 2020. Natasja har medverkat i bland annat  West side story på Malmö opera, Spelman på taket på Stockholms stadsteater, Lizzie på Östgötateatern och Cabaret på Göteborgsoperan. I West side story på Malmö opera sjöng hon rollen Rosalia och var understudy till en av huvudrollerna.

SANNA MARTIN:  Ellen Key m.fl 
Sanna har varit verksam på teater-, show- och musikalscenen i drygt 25 år och har bl a synts i musikalerna Ghost, Phantom of the Opera, Förklädet, My Fair Lady och Allt eller Inget, samt som sångerska i Jonas Gardells shower. Debuten var som nunna i Sound Of Music 1995 och sedan dess har både mindre och större roller följt i en mängd föreställningar. Sanna har även gett ut albumet Min vrå av världen samt skapat föreställningen Hon som kom före, Sanna medverkade i SthlmsMusikTeaters produktion Avgång 23:11 på Scalateatern hösten 2019. 

JONAS NERBE :  Hjalmar Branting med flera samt idé
Jonas är konstnärlig ledare för SthlmMusikTeater. Jonas har arbetat på Wiener Volksoper, Wiener Kammeroper och gästspelat i Europa. Han är prisbelönt som Bästa artist på New York Fringe, Amerikas största teaterfestival för sin tolkning av William Shakespeare i enmansmusikalen William.

MUSIKER:
MINNA WEURLANDER: Konsertackordeonist
Den finlandsfödda accordeonvirtuosen Minna Weurlander har under två decennier profilerat sig som artist och kompositör på olika scener i världen. I år medverkar hon som accordeonist och kapellmästare på Malmö Opera´s och Cirkus Cirkörs samproduktion; Philip Glass´s  Circus days and Nights.  Hon har flera prisade album i bagaget och det senaste  GLOW- Weurlander & Pomona String Quartet släpptes i maj 2020. Hon har turnerat runt om i världen från 15 års ålder och spelat tusentals konserter som solist med symfoniorkestrar och stråkvartetter.   Minna vann accordeon-VM redan som 15-åring samt är prisvinnare på Premio Internazionale Astor Piazzolla.

OLOF WENDEL: Cimbalom/musikarrangemang
Diplomutbildningen vid Högskolan för scen och musik – Göteborgs universitet där han tog sin diplomexamen i slagverk 2002. Olof har varit verksam som cimbalom- eller slagverkssolist i Kungliga Filharmoniska Orkestern, Sveriges Radios Symfoniorkester, Det Konglige Teater, Folkoperan, Norrköpings Symfoniorkester med flera.

ANNA RODELL: Violin
Utbildad på musikerlinjen, KMH. Turnérat med Laleh, Ane Brun, Orup, Björn Skifs. Medverkat som musiker i Hjälp Sökes på Orionteatern, Spamalot och La cage aux folles på Oscarsteatern, The Producers och Ghost på Chinateatern, Chess och Kristina från Dufvemåla på Cirkus, Aniara på Stockholms Stadsteater. Gjorde 2019 musikalrollen Maran i The Spooky Horror Soup.

KRISTIN STENERHAG: Piano, repetitör. 
Kristin är musiker, sångerska, arrangör och producent boende på Värmdö. Kristin har arbetat med några av våra mest kända artister som Lasse Berghagen, Martin Stenmark, Ebbot, Shirley Clamp mf. Hon har medverkat i sammanhang som exempelvis Allsång på skansen och Melodifestivalen men är kanske mest känd som en del av Peter Carlsson & Blå grodorna.

CAROLINE ROMARE: Kostym/scenografi

ALEXANDRA SÖDERGREN: Mask

ANDREA TARRODI: Musik
Tarrodi har masterexamen i komposition från Kungliga Musikhögskolan år 2009. 2010 vann hon första pris i Uppsala Tonsättartävling med verket Zephyros för orkester, något som ledde till flera framföranden av olika orkestrar runt om i världen. År 2017 framfördes Tarrodis orkesterverk Liguria på BBC Proms. År 2018 tilldelades hon en Grammis i kategorin årets klassiska för Dahlkvistkvartettens inspelning av Tarrodi: String Quartets. Tarrodi har erhållit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademin, STIM, Statens Kulturråd och Konstnärsnämnden. 2011-2013 var hon utsedd till Sveriges Radio P2:s hustonsättare, ett uppdrag som inneburit beställningar från Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Dahlkvistkvartetten med flera. 2012 var hon Vårens Tonsättare i Berwaldhallen. Under 2020 var Tarrodi den första svenska kompositören att tilldelas uppdrag för BBC Last Night of the Proms.

ANDREAS BOONSTRA: Text
Andreas Boonstra har skrivit och regisserat föreställningar på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater och Göteborgs Stadsteater. Detta blir hans sjätte produktion med SthlmsMusikTeater. Andreas är konstnärlig ledare, regissör, dramatiker och skådespelare på Moment:teatern.

MIRJA BURLIN: Regi
Mirja är skådespelare och sångare men också verksam som regissör och dramatiker. Hon regisserade 2018 års julkalender Tonje i Glimmerdalen för Sverige Radio och har även skrivit radiodramatik. Mirja har senaste året varit anställd vid GöteborgsOperan som musikalartist  och har även medverkat i olika tv-sammanhang.

Frihetens namn – musikteater om demokratin
TORSDAG 11 NOVEMBER (urpremiär)
Spelas 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19 och 20 november.
STOCKHOLM + TURNÉ
Stockholms Stadsteater, Kilen
Information
Trailer från föreställningen