Nyheter

Kvinna döms för yezidisk flickas död

Den åtalade Jennifer W.

En kvinna i Tyskland har dömts till tio års fängelse för brott mot mänskligheten efter att en yezidisk flicka dött. Flickan lämnades fastkedjad ute i solen under sommarhettan i Irak utan vatten. Kvinnan ska ha varit på plats och låtit henne törsta ihjäl.

Händelsen inträffade 2015 och kvinnan döms för bland annat medhjälp till mordförsök och krigsförbrytelser. Domen är den första som rör folkmordet på yezidierna, som ägde rum år 2014.

Den tyska kvinnan hade rest till Irak för att gifta sig med en IS-krigare och ska ha vistats i landet under åren 2014 och 2015. Där förslavade hon tillsammans med sin dåvarande make en yazidisk kvinna och hennes dotter – kvinnan och dottern var två av tusentals yazidiska kvinnor som kidnappades och såldes som slavar mellan IS-männen under de här åren.

Exmake utpekad som huvudbrottsling

Den nu dömda kvinnan greps i Tyskland i juli 2018 och har sedan dess suttit i rannsakningshäkte. Kvinnan dömdes även för medlemskap i en terrororganisation. Åklagaren hade yrkat på ett strängare straff.

Kvinnan sade under rättegången att hon är oskyldig och menar att det var hennes irakiska exmake som låg bakom händelsen, eftersom hon själv såg sig som maktlös i situationen och inte kunde göra något för att befria flickan.

Flickans mamma vittnade i rätten och sade att flickan hade kedjats fast ute som straff för att ha kissat i sängen. Både mamman och flickan hölls som slavar under flera månader och tvingades arbeta hårt. De misshandlades fysiskt av mannen och kvinnan gjorde aldrig något för att försöka förhindra det, enligt mammans vittnesmål.

Exmaken står åtalad för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Den rättegången pågår sedan april ifjol i Frankfurt.

En flygbild av sörjande som förbereder sig för att begrava kvarlevorna av yezidiska offer på en kyrkogård i Sinjar, Irak, lördagen den 6 februari 2021
En flygbild av sörjande som förbereder sig för att begrava kvarlevorna av yezidiska offer på en kyrkogård i Sinjar, Irak, lördagen den 6 februari 2021. FOTO: Farid Abdulwahed/TT

Unik folkmordsrättegång

Rättegången i München har väckt stort intresse då det handlar om den första processen som rör folkmordet på yezidierna i Irak.

– Det är bra att länder lagför människor som misstänks för internationella brott. I det här fallet rörde det sig om det internationella brottet brott mot mänskligheten och domstolen fann kvinnan skyldig till brott. Domstolen fann kvinnan skyldig även till andra brott enligt tysk lag, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt.

Hon fortsätter:

– I Sverige har det ännu inte förekommit att någon dömts för just brott mot mänskligheten. Sverige har annars i likhet med Tyskland varit aktivt i att undersöka internationella brott och ställa misstänkta brottslingar inför rätta. I Sverige har människor i olika rättegångar hittills dömts för folkmord och krigsförbrytelser.

FAKTA/Yezidierna

De flesta yezidier är etniska kurder som bodde kring staden i Sinjar i bergen cirka 60 kilometer från Mosul i nordvästra Irak. Det finns mindre grupper av yezidier i Iran, Turkiet, Syrien, Armenien, Georgien och på senare tid även i Europa, framför allt i Tyskland dit många av kvinnorna som lyckats fly från terrorgruppen IS tagits.

Det saknas tillförlitliga uppgifter om det totala antalet yezidier, men innan IS var de uppskattningsvis runt 700 000. Enligt officiella uppgifter från den kurdiska regeringen har närmare 400 000 yezidier tvingats på flykt, varav 90 000 har rest utomlands, 1 293  mördats och 6 417 kidnappats sedan år 2014.

Av de drygt 3 300 kvinnor som undkommit fångenskapen har runt 1 200 fått humanitär hjälp att ta sig till Tyskland, där de fått psykologhjälp för att bearbeta sina trauman.

Tidigare rapportering i Feministiskt perspektiv:

2018-12-10 | Så lever yezidiska kvinnor i Murads hemtrakter

2017-04-04 | Yezidiska kvinnor tar till vapen efter omvärldens svek

2016-03-15 | Nadia Murad: ”Lova att aldrig glömma min historia”

2016-02-16 | Yezidiska kvinnor ansluter sig till Peshmergastyrkor

2015-11-17 | Yezidiska kvinnors och barns kroppar funna i massgravar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV