Nyheter

Greta Thunberg från cop26: ”Det här är ledarskap”

Greta Thunberg utanför COP26 i Glasgow.

Under måndagen inleddes klimattoppmötet Cop26 i Glasgow med en stor invigningsceremonin, där flera tunga världsledare och makthavare som Joe Biden, Boris Johnson och Emmanuel Macron höll tal.
Först upp i talarstolen var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som också står värd för klimattoppmötet. Han pekade bland annat på de rika ländernas ansvar i att möjliggöra en grön omställning i fattigare länder och varnade för att klockan ”tickar ner mot domedagen”.

– Vi pratar om vad vi ska göra 2050 och 2060, men våra barn kommer att döma oss, de är inte födda ännu. De kommer inte förlåta oss om vi misslyckas, de kommer att döma oss och de kommer att få rätt, sa Johnson, som också citerade klimataktivisten Greta Thunberg.
– Löftena kommer inte att vara något annat än “bla bla bla” för att låna ett uttryck, sa Johnson.

Även Sveriges Stefan Löfven, som gör sin sista vecka i statsminister, höll tal. Han lyfte bland annat Sveriges satsning på fossilfritt stål och ökad finansiering till omställning.
–  Och Sverige åtog sig 2015 att bli den första fossilfria välfärdsnationen senast 2045, sa Löfven enligt tidningen Syre.

Samtidigt som de politiska ledarna höll tal på toppmötet fanns klimataktivisten Greta Thunberg själv i utkanten av Cop26, där hon deltog i en klimatdemonstration med Fridays for future.
 ”Vad vill vi ha? Klimaträttvisa! När vi vill ha det? Nu!” ropade Thunberg tillsammans med demonstranterna.
– På Cop finns det bara politiker och makthavare som låtsas ta vår framtid på allvar, låtsas ta det på allvar att det finns människor som redan i dag drabbas av klimatkrisen. Förändringen kommer inte att komma där, inifrån. Det där är inte ledarskap, sa Thunberg medan hon pekade mot Cop26, och fortsatte:
– Det här är ledarskap. Det här är hur ledarskap ser ut. Inga mer bla, bla, bla!, sa Thunberg.