Nyheter

Klimataktivister anmäler AP-fonderna till FN:s människorättsråd

Avskogning i Amazonas.

Svenska pensionspengar bidrar till enorma koldioxidutsläpp. 22 svenska organisationer och tre privatpersoner som anser att det strider mot mänskliga rättigheter har nu anmält AP-fonderna till FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar Global bar magazine.

Det var den 1 november som de 22 organisationerna tillsammans med K G Hammar, Parul Sharma och Gudrun Schyman från Klimatalliansen skickade in över 3 000 namnunderskrifter till FN:s råd för mänskliga rättigheter. 
De konstaterar att fonderna inte bara ska arbeta för långsiktigt hög avkastning, utan enligt lag också investera ansvarsfullt för att främja en hållbar utveckling. Ändå investerar de i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön.

Ett av företagen som flera AP-fonder investerar i är oljegiganten Chevron som står bakom ”Amazonas Chernobyl”, en naturkatastrof få hört om men enligt Parul Sharma bidragit till att betydligt försämra livsvillkoren för fem ursprungsbefolkningar.

Och enligt Johanna Norrbo från Fossil free Sverige är hälften av alla pengar på världens börser pensionspengar.

Bakom anmälan står Afrikagrupperna, Amazon watch Sverige, Emmaus Stockholm, Fian Sverige, Föreningen fossilfria pensioner, Gudrun Schyman från Klimatnätverket fria pensionärer, Jordens vänner, K G Hammar, Klimataktion Kristna freds, Latinamerikagrupperna, Parul Sharma, människorättsjurist, Peace works, Svalorna Indien Bangladesh, Institutet för nerväxtstudier, Mama Killa, Community for justice, A non smoking generation, Trustbrand watch Sweden, Fältbiologerna och Klimatriksdagen.

Några av anmälarna förklara bakgrunden i en debattartikel i Aktuell hållbarhet.

”Eftersom våra politiker och dessa myndigheter inte tar denna fråga på allvar har den i stället landat på oss i civilsamhället. Vårt förtroende för de statliga AP-fonderna är förbrukat. Det är därför vi anmälde AP-fonderna till FN. Avinvestera klimatskadliga och kränkande investeringar nu!”, skriver de bland annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV