Evenemang

En kartläggning av organiserad antifeminism och hbtqi-motstånd

TORSDAG 18 NOVEMBER, ONLINE

En farlig våg sveper över Europa. Högerpopulistiska krafter växer sig allt starkare och de motarbetar jämställdhet, ifrågasätter aborträtten och nedmonterar hbtqi-personers rättigheter. De förenas i kritiken mot det öppna och jämlika samhälle, som krävt år av kamp för att bli verklighet. Och de är organiserade i sitt motstånd.
Det som sker i Polen, Ungern och i andra delar av Europa och världen, sker inte i ett vakuum. Motståndet finns också här i Sverige.
På uppdrag av EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke har Ulrika Westerlund under våren 2021 gjort en kartläggning och närstuderat svenska aktörer inom denna rörelse. Det rör sig svenska partier som på olika sätt arbetar för att förändra den nuvarande abortlagstiftningen och begränsa tillgången till könsbekräftande vård för transpersoner. I rapporten listas också aktörer – kristna, konservativa och från ytterhögern – som aktivt motarbetar feminism och hbtqi-rättigheter.
Rapporten visar med tydlighet att det motstånd som finns i Europa, också breder ut sig i Sverige i allt snabbare takt.
Deltar gör EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke och Ulrika Westerlund.
Ulrika Westerlund har en lång erfarenhet av att arbeta med hbtqi-frågor, diskrimineringsfrågor, rättighetsfrågor och har tidigare varit förbundsordförande för RFSL. 2017 var Ulrika regeringens särskilda utredare för utredningen om transpersoners stärkta ställning och levnadsvillkor i samhället. Ulrika jobbar just nu på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
Rapporten, som är skriven på engelska, och en sammanfattning på svenska kommer att delas under evenemanget.
Välkommen för att lyssna och ställa dina frågor! 

Digital rapportlansering: En kartläggning av organiserad antifeminism och hbtqi-motstånd i Sverige
TORSDAG 18 NOVEMBER
KLOCKAN 19:00–20:00
Online via zoom
Evenemang av Alice Bah Kuhnke