Evenemang

Film och samtal: Hotet mot kvinnliga människorättsaktivister i Latinamerika

TORSDAG 25 NOVEMBER, Stockholm

2020 begicks tre av fyra mord på människorättsförsvarare i Latinamerika. Människorättsförsvarare lever under ett ökande hot i regionen och till följd av de rådande samhällsnormerna är kvinnorna de första som tystas.
För att uppmärksamma den Internationella dagen mot våld mot kvinnor, torsdag den 25:e november arrangerar Svalorna Latinamerika filmvisning och samtal med fokus på våld mot kvinnliga människorättsförsvarare.
Spelfilmen In the time of the butterflies kommer att visas med efterföljande samtal. Filmen handlar om systrarna Mirabal som mördades den 25:e november 1960, efter en lång kamp mot den grymma diktaturen i Dominikanska Republiken; internationella dagen mot våld mot kvinnor instiftades just den 25:e november för att hylla systrarnas kamp för rättvisa.

BAKGRUND: Våldet mot människorätt- och miljöförsvarare världen över fortsätter att öka. Latinamerika är den region som drabbats värst av det dödliga våldet. Av de tio länder med flest registrerade attacker låg sju i Latinamerika. De som faller offer för just det dödliga våldet mot miljö- och människorättsförsvarare är i nio av tio fall män. Men det innebär inte att kvinnor inte är utsatta, utan snarare att våldet tar olika uttryck beroende på kön.
Hoten och våldet ökar såväl mot kvinnor som står upp för urfolkens rätt till skog och mark, som för de som försvarar kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. Kvinnor utsätter sig för samma risker som män men drabbas också för risker av en annan karaktär. Kvinnor är mer utsatta enbart för att de är kvinnor. De stigmatiseras för sådant som män hyllas för. De måste förhålla sig till de samhällsnormer som anser att kvinnor inte är aktiva förändringsaktörer utan enbart offer. De ska inte ha för mycket åsikter, hålla sig till de feminint kodade domänerna som familjen och hemmet. De utsätts för andra typer av hatkampanjer i offentligheten som oftare går till attack på deras privata liv och familjen. I samband med det som nu är en generell tillbakagång för mänskliga rättigheter är kvinnor de första att tystas.
Varmt välkomna!

Filmvisning och samtal om hotet mot kvinnliga människorättsaktivister i Latinamerika
TORSDAG 25 NOVEMBER
KLOCKAN 17:30–20:00
Solidaritetshuset i StockholM
Tegelviksgatan 40
Evenemang av Svalorna Latinamerika